Over kippen.

2 jaar geleden brachten we uit Frankrijk een klein kuiken mee naar België. Dochter kreeg het van een ezelboer en ondanks onze “nee, we hebben geen plaats en we moeten nog 1000km naar huis rijden” ging het kuiken toch mee. Het kreeg een heel speciaal plaatsje : onder mijn bloes …tussen mijn borsten. Je begrijpt dat dat kuiken een speciale plaats in ons hart kreeg. En dat weet ze: je ziet ze zelden in het kippenhok bij de andere kippen, maar je vindt haar steevast in de tuin. Ze komt als je ze roept, ze laat zich strelen en oppakken. Het is de tamste kip die ik ooit gezien heb.

 

 

(foto’s juli 2007)

Ze is nu een volwassen kip en we waren bijzonder verrast toen we dit jaar uit Frankrijk terugkeerden en zij ons trots haar kroost toonde: welgeteld 1 ei had ze uitgebroed tijdens onze afwezigheid en daar was een klein zwart kuiken uitgekropen. Het is wonderlijk om haar met haar kuiken bezig te zien: hoe ze de rupsen van de haag plukt (krachtvoer!) en ze voorschotelt aan haar jong, hoe ze heel de dag door luid kakelend rondloopt opdat haar jong haar niet zou uit het oog verliezen, hoe ze haar nu al iets groter kuiken nog steeds onder haar kleine vleugel laat slapen. Prachtig schouwspel! De kleine is nogal schuw en laat zich niet graag fotograferen. Hij loopt steevast ONder de haag als zijn moeder er LAngsloopt. Als je het niet weet dat hij er is, zie je hem niet:

Nu hopen wij op nog een blijde geboorte. Onze ‘grijze’ kip is ook aan het broeden, op wel 9 eieren tegelijk. We hopen van harte dat het beter afloopt dan haar voorgangster-broedster. Eind mei heeft een andere kip 19 dagen lang haar nest eieren warmgehouden. En toen viel ze dood. Bijzonder triest, want een kippenkuiken wordt ‘geboren’ na 21 dagen broeden. Ik heb toen nog geprobeerd om de eieren onder een warme lamp te leggen,maar helaas…

Bidt u nu met mij mee dat deze kip én haar eieren deze beproeving overleven? En als dan de kuikens uit hun ei breken, bidt u dan mee dat het hennen zijn en geen hanen?

13 gedachtes over “Over kippen.

 1. micheline zegt:

  Bij ons heeft er geen kuiken bij de lego gezeten, maar een cavia in het barbiehuis. Na meerdere keren is het huis wel ineen gezakt.
  Wij hopen hier allemaal op veeeeeel kippen, maar weten uit ervaring dat er meestal (te) veel hanen zijn.
  Ons probleem was meestal niet het uitbroeden, maar daarna het in leven houden, want spijtig genoeg vinden vogels (kraaien, eksters) die gele bolletjes zeer aantrekkelijke hapjes. ’t Is de wet van de natuur, dat wel, maar wij vonden het toch maar niks.

  Like

 2. knofje zegt:

  het schattige kipje toch! Een speciaal plekje zal ze blijven houden.. en wat zijn ze lelijk he, in die fase tussen echt pluiskuikentje en volwaardige kip?
  Ik hoop met je mee dat de kuikens uitkomen.. en dat het HENNEN zijn! 🙂
  Die van mij is nu net broeds-af, de andere kip is nog hartstikke broeds – duurt erg lang dus. Nu hebben ze net een vriendje gekregen- ehm, een vriendinnetje naar ik hoop, haha.

  Like

 3. ziggy zegt:

  oh, hoe schoon!
  ik zal maar niet bidden want ik weet helemaal niks af van kippen en seffens bid ik tot de verkeerde patroonheilige en loopt het helemaal verkeerd af…
  ik zal gewoon duimen op de goede afloop
  graag wil ik ook een kip maar mijn wederhelft zegt dat kippen stinken en dat onze tuin daarvoor te klein is terwijl ik ervan overtuigd ben dat je hier een industriele kippenboerderij kan beginnen

  Like

 4. hilde zegt:

  mercikes allemaal om mee te duimen en te bidden! Voorlopig gaat nog alles goed!
  @ ziggy: misschien moet je met een kuiken beginnen? zo schattig! enfin, ik ze nog maar niet uitdelen voordat ik zeker weet dat ze er zijn en dat ze het inderdaad overleven als ze eenmaal geboren zijn
  @micheline: ik weet het: eksters en ook ratten lopen hier volgens mij ook soms rond, we zullen ze moeten beschermen voor ze geboren worden. Vanavond beginnen we aan een heuse materniteit!

  Like

 5. hilde zegt:

  Cisca, zo is het ja, ze zorgen niet goed voor zichzelf als ze broeds zijn. 21 dagen lang blijven ze op hun nest zitten, komen amper buiten om te eten en drinken. Dat is op zich heel normaal, ze produceren dan ook minder ‘afval’ om hun nest niet te bevuilen enzo. Maar als ze het echt extreem doen, komen ze gewoon NIET eten.
  Deze keer let ik er goed op en jaag ik de bewuste kip 1 keer per dag gedurende 15min van haar nest zodat ze zeker gaat eten en drinken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s