Droef en triestig.

Droef en triestig vind ik mooie woorden. Maar hun betekenis vind ik niet mooi. Nochtans zijn wij echt droef en triestig vandaag…

Wat is er gebeurd met de 9 eieren waarop onze grijze kip zat te broeden?

 • De grijze kip is op een dag van haar nest gegaan en niet meer teruggekeerd. Een lichtbruine kip heeft haar taak toen overgenomen. Oef!
 • Eén ei lag zaterdag naast het nest. Het voelde ijskoud aan. Ik heb het toen maar weggehaald. Nieuwsgierig als ik was – om te weten of het inderdaad een bebroed ei was én om te weten hoe lang de kip nog op de andere eieren moest -heb ik het opengepeuterd. Er zat een onvolgroeid zwart kuiken in. 
 • Gisteren brak één ei open en kwam er een mooi sterk kuiken uit. Wij waren in de zevende hemel en lieten moeder verder met rust met haar 8 eieren en 1 kuiken onder haar veren.  Vandaag lag het kuiken echter dood onder haar onuitgekomen broers en zusters.

Zo zielig… Want we hadden zo ons best gedaan om een afgesloten hok te maken voor onze broedende kip zodat de haan en alle andere kippen, noch ratten of eksters erbij zouden kunnen. Ze krijgt het beste kippenvoer voorgeschoteld, 2 keer per dag vers drinkwater. En dan sterft het eerste kuiken domweg omdat het verpletterd wordt onder de eieren.

Het volgende kuiken dat uitkomt, krijgt een woonst in de lege vogelkooi IN huis. Als er nog iets uitkomt natuurlijk ,want volgens mij zijn de 21 dagen nu wel lang voorbij…wilt u het vervolg van dit verhaal eigenlijk nog horen?

En nu nog is over die breitas: ik heb de namen van de 5 kandidaten die voor mij een breitas wouden ineenflansen op kleine papiertjes geschreven, dichtgevouwen en odde-wodde-wod-pis-pot gedaan en kwam uit bij Ziggy: ben je nog geïnteresseerd om een pop te ruilen voor een breitas?

10 gedachtes over “Droef en triestig.

 1. micheline zegt:

  Spijtig, ook voor een kip die dan haar best doet. Om te zien of een ei bebroed is neemt mijn zoon Roel een zaklamp en probeert er door te schijnen. Ze moeten dan toch al een tijdje onder een kip liggen hoor. Dan zou je het verschil zien tussen een bebroed en een niet-bebroed ei. Zo weet je al vlugger of dat beest zinloos zit of net helemaal niet. Hij keek ze zo altijd na en wist hoeveel eieren er konden uitkomen. Eventueel werden er een aantal verwijderd, die alleen maar rot werden.

  Like

 2. Riet zegt:

  Oooh. Droef. En triest. En jammer ook. Dat is ’t leven, zei mijn oma dan. Dat is fout, want het is net géén leven. Ik blijf hopen op een leuker nieuws, die zaklamptruuk lijkt me het proberen waard.

  Like

 3. knofje zegt:

  oooow. wat een zielig verhaal.. en dat nadat je al een kip verloren hebt aan het broedeuvel. Ik duim voor je dat ze nog uitkomen, en anders toch stiekem zelf openpulken? (vroeger bij ons thuis zijn er weleens kuikens op die manier uitgekomen en overleefd)
  Hopelijk hier binnenkort schattige kuikenfoto’s te zien 🙂

  Like

 4. eloleo zegt:

  Oeioei, dat is zielig. Gelukkig heb ik eerst het volgende bericht gelezen en is er toch een beetje een happy end voor de rest van het broedsel. Anders was het echt wel MEGA-zielig.
  Btw: het is al 30 jaar geleden dat ik een kuiken van dichtbij gezien heb, dat roept wel fijne herinneringen op.

  Like

 5. eloleo zegt:

  Oeps… euhhh… zelfs nog ouder. Je mag het eens uitrekenen: ik deed CS in 2 jaar (ging halftijds werken) en deed daarvoor al iets van 6 jaar (eigenlijk 5 maar ben eens blijven hangen) en ben nu in september al 10 jaar aan het werken. Ik moet dus al héél oud zijn maar ik vermoed toch iets in de buurt van u 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s