Blauw kleedje

Speciaal voor Kristel, Josefien, Ann en Marisa die vroegen naar het patroon van het blauwe kleedje

 

Het is gemaakt op basis van een goed passend t-shirt (zo eentje waarvan je vindt: die zit echt goed op haar schouders, niet te breed, niet te smal). Ik heb geen foto’s gemaakt van het maken van het patroon of kleed. Ik hoop dus dat het wat duidelijk is met deze tekening en de uitleg erbij.

(voor alle duidelijkheid: gekleurd met bloemetjes is de goede kant vd stof, wit is de binnenkant vd stof, zwarte stippellijnen zijn stiklijnen)

Je vouwt het t-shirt op de middenvoorlijn dubbel en legt het zo op je tekenpapier. Teken deze halve t-shirt netjes over. Verleng nu het patroon zo lang als je het jurkje wil hebben (en let erop dat je ter hoogte van de heupen ietsje breder uitgaat).

Knip de mouwen redelijk kort af. Knip ook de halsopening groter uit. (let op vooraan dieper uitgesneden dan aan de rug)

Stik nu de schoudernaden en de zijnaden.

Meet nu de halsuitsnijding (bij mij: 58cm). Knip voor het kraagje een reep stof van deze lengte (hier dus de 58cm lang) en 8cm breed  (geen naadwaarde nodig, het moet net dat ietsje smaller zijn dan de halsuitsnijding).

Stik de korte kanten op elkaar zodat je een ‘cirkel’ hebt.

Stik deze kraag dubbelgevouwen op de halslijn. Let erop dat je het mooi evenredig verdeelt: maak een aanduiding (speldjes of met stift) op de kraag én op de halslijn van middenvoor en middenachter en zorg dat die punten dan overeen komen bij het vaststikken.

Enkel nog de mouwen en zoom afwerken.

En tenslotte heb ik nog een rekbare biaislint (dat oranje op de foto) op het kraagstiksel gezet, gewoon omdat het echt heeel lelijk gestikt was, oepsie…

Ik heb dit jurkje met de overlock gemaakt (met uitzondering dus van dat oranje lint, en de zomen) omdat het een gebreide stof is. Ik denk dat het wel nodig is om een rekbare stof te gebruiken voor het draagcomfort en om erin te geraken. Maar misschien gaat het ook wel met een rits op middenachter..

14 gedachtes over “Blauw kleedje

  1. Polkadotjes zegt:

    Fantastisch…deze wordt hier zeker eens gemaakt. Hevig Ptje is zot van kleedjes en ik vond dit kleedje al zo fantastisch. En nu heb jij gewoon kweetnieoegoed uitgelegd hoe het moet. Niets houdt me nu nog tegen. Thanks!

    Like

  2. meisjesmama zegt:

    oh geweldig Hilde! Ik heb nog die mooie soup-tricot liggen…ideaal! En nu met mijn nieuwe naaimachine durf ik al eens wat meer, er zitten ook stretchsteken op en met de regelbare snelheid enzo… Supergoed uitgelegd! En zo eenvoudig!
    Maarre ik zie nergens oranje op de foto? Dat stuk snap ik dus niet zo goed, waar moet die elastische biais komen?

    Like

  3. Jozefien zegt:

    Helemaal super! Na een persoonlijk mailtje ook nog dit fotografisch gespekt stappenplan voor dummies (want dat ben ik, ja). Nu nog een fijn stofje vinden en ik ben helemaal vertrokken. Dankudanku

    Like

  4. Griet zegt:

    Yes,
    Wat een duidelijke uitleg.
    Ik moet er werk van maken om mijn mama’s naaimachine te pakken te krijgen.
    Ik wil dit ook eens maken!
    Prachtig stofje heb je gekozen.
    Jouw dochter staat er beeldig mee.

    Like

  5. Martine zegt:

    Ik heb altijd bewondering voor mensen die van een t-shirt een patroon maken en daar dan zo’n tof,mooi kleedje van kunnen maken. Ik ben een patronenmens en dan nog twijfel ik altijd enorm.’k Zou meer moeten durven … Dit is héél mooi gedaan. Ik wou ook nog zeggen dat je een PRACHT van een kast hebt.(dat wandmeubel…smelt)
    Groetjes

    Like

Plaats een reactie