Mutsen.

Arme Winand heeft een moeder die zich niet aan haar belofte houdt. Het zit namelijk zo: vorig jaar schreef ik nog dat ik hem elk jaar opnieuw een bobbelmuts zou breien.  Ik heb wel al een bobbelmuts gebreid, maar die was voor een ander kindje. En dus krijgt Winand deze winter een andere muts.

Het patroon komt uit deze boek: iedereen heeft hem wel ergens op zolder opgesnord (wat denkt u, waar heb ik hem vandaan?), of op een rommelmarkt gekocht: Zelf kinderkleding maken uit de serie Creatief bezig zijn voor de vrouw. Maar zeg eens eerlijk: wie heeft er ook al eens effectief uit gemaakt? Ik wel dus. 

En ik breidde hem twee keer. Eerst een blauwe testmuts. Het patroon en de maat werden daarmee goedgekeurd en toen breidde ik hem nog eens in echte angorawol. Zoo zacht, dat moet je voelen! 

Volgens het patroon brei je de muts op gewone rechte naalden en naai je nadien de achternaad dicht. Dat vond ik eigenlijk niet zo mooi en dus probeerde ik de tweede muts op rondbreinaalden te breien. Wat een ramp! Ik had het geduld niet om het te doen lukken, moest het wel 4 keer opnieuw uittrekken en heb het uiteindelijk maar toch gewoon op rechte naalden gebreid. Die naad blijft me wel storen (op de foto zie je die niet, het zit achteraan), maar het snoetje maakt alles goed.

15 gedachtes over “Mutsen.

 1. Riet zegt:

  Aah, ik vind dat altijd zo geweldig, mensen die tijd hebben voor een ‘testexemplaar’. Het loont duidelijk de moeite, want het resultaat is prachtig en ik ben werkelijk wég van de kleur.

  Like

 2. hilde zegt:

  @riet: het is eigenlijk ‘ongeduld’ dat mij drijft tot het maken van proefexemplaren, want als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet het ONMIDDELLIJK en wel NU gebeuren ipv eerst op zoek te gaan naar geschikte wol. Dus dan zoek ik iets uit in mijn stomme hoop wol en begin ik en eindig ik dus met een proefexemplaar
  @raffie: tipje: met 3naalden is moeilij, je hebt er minstens 4 nodig om rond te breien, oftwel zo van die rondbreinaalden die aan elkaar hangen met een soort plastieken koord ertussen.

  Like

 3. Hannie zegt:

  Wat ’n leukerdje weer en wat is Winand toch ’n schatje. Als je zulke mooie foto’s blijft laten zien, kom ik ‘m nog ‘ns stelen (LOL).
  En wat die achternaad betreft: sommigen hebben het talent om dat werkelijk heel mooi en weinig zichtbaar te doen. Misschien ‘ns om tips vragen hieromtrent?
  Groetjes, Hannie

  Like

 4. hilde zegt:

  @hannie: ik ben me bewust van het feit dat er een hele goeie methode bestaat om zoiets ongezien dicht te naaien, en ik heb er zelfs een hele resem tutorials onder mijn favorieten staan, maar ik – kan – het niet…zucht, het is me echt te gecompliceerd ;(

  Like

 5. hinke zegt:

  wat een lieve muts en een heerlijk snoetje. Ken je niet iemand die goed kan breien? Ik heb zo’n schoonmoeder die me alle kneepjes van het vak kan leren, zelfs die -inderdaad- onmogelijke naden!

  groetjes Hinke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s