Een rok op maat.

Ik maakte met kerstmis twee rokken, één voor mijn zus en één voor mij. Allebei op maat gemaakt. Ik dacht: nu wil iedereen weten hoe je zo een rok maakt, maar niemand stelde de vraag.  Jullie denken misschien dat dat vreselijk ingewikkeld is, maar dat is het niet. Het is zelfs zeer eenvoudig.
Je neemt eerst deze maten: (ik zet fictieve maten ernaast om de berekeningen duidelijk te maken)

 1. de taille-omtrek: 74cm
 2. de heupomtrek (die meet je op het breedste punt van je billen): 94cm
 3. de lengte van de rok: 62cm

Het patroon dat ik teken is een half rokpatroon en moet je dus bij het knippen van de stof op de stofvouw leggen. Voor en achterkant worden samen getekend, maar bij het knippen van de stof moet je de nepen anders aanduiden, je zal wel zien hoe dat in zijn werk gaat.   

Je begint met het tekenen van een rechthoek: de breedte is gelijk aan de heupomtrek delen door 4, dus 94 : 4= 23,5cm. De linkse lijn is de middenvoor én tegelijk de middenachterlijn. Teken de bovenlijn 1cm lager aan de middenlijn dan de zijnaad.

Het verschil tussen de heupomtrek en de taille-omtrek moet je verdelen over de zijnaden en de nepen. Je berekent eerst het verschil: 94-74= 20cm. De helft neem je weg aan de zijnaad, de andere helft over 2nepen voor en 2nepen achter.  20:2= 10cm.  Om de zijnaad te tekenen neem je dus die 10cm en deelt die door 4= 2,5cm.  Je tekent in een vloeiende lijn tot op ongeveer 20cm naar beneden.

De andere 10cm moet over de nepen van het voor- en rugpand verdelen. Voor het rugpand 2/3 en voor het voorpand 1/3.  Dus 6,6cm voor de rug en 3,4 voor het voorpand.  Omdat we de helft van een rok tekenen moet je die 6,6 en 3,4 nog eens door twee delen: dus een neep van 3,3cm voor het rugpand en een neep van 1,7 voor het voorpand.  Je tekent de neep door een lijn evenwijdig aan de zijnaad te tekenen op 7cm van die zijnaad. De lijn moet ongeveer 12cm lang zijn.  Voor het rugpand neem je aan weerzijden van die lijn de helft van 3,3cm weg en voor het voorpand aan weerszijden van die lijn de helft van 1,7cm.  Je tekent schuine lijnen die licht afgerond naar beneden lopen (zie comment van katrien hieronder) en de nepen zijn klaar.

En daarmee is ook je hele patroon klaar.

Je kan met dit patroon een rechte kokerrok maken, dan leg je de middenachterlijn niet op de stofvouw, maar maakt daar een naad en zet daar de rits in, en maakt onderaan een split, anders wordt de rok te smal om te kunnen lopen.

Je kan een A-lijn rok maken, dan teken je de zijnaden wijder uit. Je kan kiezen of je de rits in de zijnaad zet of op middenachter.

update: bij Mme Zsazsa een professionele uitleg!

69 gedachtes over “Een rok op maat.

 1. Caroline zegt:

  Hallo Tante Hilde,

  Ik heb net een mooi vrij aansluiten jurk gekocht met een waterval hals. De jurk heeft een lange ijzer rits op de rugpand, maar als ik hem dicht doe, krijg ik allemaal bobbels/ vouwen op de rug waardoor het stof niet mooi vlak is op de rug. Kan ik deze probleem (makkelijk) oplossen?
  Dank je wel voor uw hulp!

  Groetjes,
  Caroline

  Like

 2. Sarah zegt:

  Bedankt voor de geweldige omschrijving! 
  Ik heb een vraag: 
  Ik heb de rok nu op maat, hij past in principe prima, maar ik zou graag willen dat het een iets losser model wordt ipv een koker rok. Moet ik dan wat extra aan het patroon tekenen, of juist een nieuw patroon maken waarbij ik de gewoon een groter getal neem voor de heup omtrek, zodat de extra stof uiteindelijk gelijk verdeeld is en niet alleen aan de zijnnaad zit?
  bedankt 
  Sarah

  Like

 3. Sarah zegt:

   

  Hallo,
  Bedankt voor de geweldige omschrijving! 
  Ik heb een vraag: 
  Ik heb de rok nu op maat, hij past in principe prima, maar ik zou graag willen dat het een iets losser model wordt ipv een koker rok. Moet ik dan wat extra aan het patroon tekenen, of juist een nieuw patroon maken waarbij ik de gewoon een groter getal neem voor de heup omtrek, zodat de extra stof uiteindelijk gelijk verdeeld is en niet alleen aan de zijnnaad zit?
  bedankt 
  Sarah

  Like

 4. Yoka zegt:

  Hallo, bedankt voor je snelle antwoord, ik begrijp nu wat neepjes zijn. Mijn rokje is af en ik ben er eigenlijk wel trots op maar hij bolt een beetje bij de neepjes (wat een woord is het toch) heb ik ze misschien te lang gemaakt? 

  Like

 5. Hilde zegt:

  Net wat ik nodig heb! Maar… Ik zou graag een paspelband steken, zoals bij de rok van Mme ZsaZsa, kan dit hierbij ook? Hoe doe ik dat? Gelukkig zijn er mensen zoals jij die dit willen delen! Merci!!!

   

  Like

 6. Paula zegt:

  Hoeveel cm moet de rok onderaan breder zijn om een A-lijn te bekomen? En moet je een nieuwe zijlijn recht trekken vanaf heupwijdte tot onder? Of moet je een lijn trekken met een lat met ronding?

  Dank je wel voor je antwoord;

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s