Carnaval = capes

Ik had geen zin en vooral geen tijd om mij met carnavalkostuums bezig te houden. De verkleedkoffer puilt nu al uit. Maar toen ik bij meisjesmama  en bij octaview die roodkapjescapes met handleidingen zag, was ik verkocht. Zo een cape, daar kan je alle mogelijke verkleedfiguren mee namaken, ze zijn warm, makkelijk te maken én makkelijk aan te doen. Op één namiddag maakte ik dus twee capes:

 

 

(lichtjes aangepaste versie: ik maakte een volledige ‘cirkelrok’ met een capuchon (je moet de cape dus als een trui over je hoofd trekken), stikte de stekels één per één ipv aan een lange strook en zette ze op de schouders en armen ipv middenachter. Aan polsen knipte ik nog wat stof weg, en stikte een paar cm vast zodat het een soort mouwen werden)

Ik moet je niet vertellen dat Mattijs in de wolken was met zijn drakencape, vooral niet nadat ik zei dat dit een eeuwig-passende cape was.  Lekker warm is zo een fleece, ook ideaal om stilletjes in een hoek in een boek te zitten lezen op een koude winteravond.

 

Aster werd  ook roodkapje. Opnieuw maakte ik een volledige cirkelrok met capuchon, maar deze is wel middenvoor open en  sluit met velcro. Met openingen voor de handjes en een klep erop.  Allemaal heel nep en niet volgens de regels van de kunst, maar het werkt wel.

 

Inez had nog een muizenpakje liggen. Omdat ik toch met fleece bezig was, heb ik haar snel een paar muizen-beenwarmers erbij gemaakt. Een snuitje, 2 oortjes, 2 knopenoogjes en achteraan een staartje. Een elastiek bovenaan en klaar.

 

En Birgit die deed mij 26jr terug in de tijd vliegen. Deze lievenheersbeestjesvleugels en kapje werden door mijn moeder gemaakt toen ik ongeveer 10jr was. Met een lieveheersbeestjeshandschoen van Egmont toys was ze compleet.

 Nog meer capes te bekijken bij Nele P., Lili-Mie, Miekk’s, eloleo, en nog eens lili-Mie

21 gedachtes over “Carnaval = capes

 1. Jennifer zegt:

  Heel mooi! Ik ben van plan die rode te maken maar wacht op mijn bestelling bij Vermiljoenshop van roodkapje-stof voor de binnenvoering. Bedankt voor de draken-tips, die is heel mooi geworden!

  Liefs,
  Jennifer

  Like

 2. Polkadotjes zegt:

  De capes zijn geweldig.
  Je zou denken dat het veel werk is, maar precies toch niet?
  Ik schrijf ze op mijn lijstje voor volgend jaar, want ik verzuip in naaiwerk op ’t moment.
  En zo leuk dat zo’n grote jongen als Mattij nog content is met verkleedkleren. Of groeien ze daar nooit uit (uit dat graag verkleden)? Of schat ik hem ouder dan hij is (kan ook)?

  Like

 3. eloleo zegt:

  Mor gij toch! Ik maar zweten en zwoegen op 1 capeke en gij flanst er zo ineens 2 in elkaar. Om nog maar de zwijgen van die schattige muizen! Heel schoon, goed gedacht met die armen erdoor.

  Like

 4. hilde zegt:

  @meisjesmama: ma neeje gij! niet mooier, maar ik denk wel warmer, want ze zijn dus vooraan ook helemaal dicht. Hier op school doen ze optocht in de straat en ik vond dat echt zo ingenieus van u om capes te maken, dat kunt ge gewoon over of zonder jas aandoen en ge blijft even ‘verkleed’. Nogmaals dikke merci he!
  @lilie-mie: ja ik zei het al he: volgens mij komt dat uit hetlzefde boekske indertijd!
  @eloleo en riet: ik denk dat het dat is: met 5 kinderen moet ge echt leren snel te zijn of ge krijgt niks gedaan (en ook moet ge 5 dinges tegelijk leren doen), niet blijven stilstaan, verderdoen verderdoen 😉

  Like

 5. hilde zegt:

  ah ja en trouwens, na een optochtje van amper een halfuurtje hingen de muizenoren en snuiten halfstok en ’t was niet van de kou…toch maar wat steviger en aandachtiger naaien de volgende keer…

  Like

 6. hilde zegt:

  winand kreeg niks, de verkleedshow was enkel op school en omdat hij nog niet naar school gaat, kreeg hij dus niks. Hij krijgt wel af en toe een prinsessenkroon op zijn hoofd gezet en dat vindt hij wel ok, grappig, hij houdt wel van iets op zijn koppeke!

  Like

 7. Kaatjeto zegt:

  Hoi tante Hilde,
  Heel leuk wat je weer maakte allemaal !
  Is het mogelijk om me wat afmetingen door te geven ?
  Ik wil vooral graag de drakencape maken voor een 6 jarige.
  Hoeveel meter stof gebruikte jij en hoe groot was jouw cirkel (diameter) en het gat voor de kap ?
  Begrijp ik het oook goed dat de kap van de cape over de hele lengte van het nekgat is gestikt ? (Ik druk me misschien raar uit als naaibeginner, maar ik hoop stillekes dat je weet wat ik bedoel).
  Moest het haalbaar zijn, graag antwoord voor zondag, want dan wil ik de stof gaan kopen op het stoffenspektakel in Leuven. En anders ja dan schat ik ht wel hoor (ook weer geen reuzegroot probleem)

  Lieve groet,
  Kaatjeto

  Like

 8. hilde zegt:

  @Kaatjeto: ik heb voor de drakencape een cirkel van 72cm straal getekend, voor de halsuitsnijding straal 6cm. (de cape zelf is dus 72-6= 66cm lang). Die hals was meer op de gok getekend, omdat het rekbare stof is lukt het om zijn hoofd erdoor te steken en sluit hij mooi aan aan zijn nek, bij niet-rekbare stof zou ik de hals groter maken.
  De kap is inderdaad over het hele nekgat gestikt. Maar ik heb eerst een klein boordje omgeslagen aan de voorrand van de kap. Ik heb echt geen exacte afmetingen genomen. Als je de nekopening geknipt hebt en ‘rechttrekt’ en die aantal cm meet heb je een idee voor de afmetingen van de kap.
  Ik heb een lap gebruikt die ik had liggen, geen idee hoe groot die was. Het zal ongeveer 130cm geweest zijn denk ik.
  mattijs, die de cape draagt, is 9jr. Je kan de cape dus wel 10cm kleiner maken voor een 6jarige, maar dat hoeft natuurlijk niet. Hoe langer, hoe warmer en hoe langer ze het kunnen dragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s