Wie kent de oplossing voor een te smal vest?

Mattijs wou een ‘echte’ vest.  Ik nam een patroon uit de knippie 4/2009 en negeerde dat het vest in het boekje van tricot gemaakt was. De vest die ik maakte is van linnen. Niet rekbaar en dus is het eigenlijk te smal. Hij kan het net aan, maar hij durft zijn schouders niet te bewegen.  De mouwen zijn ook wat te kort, maar dat is niet erg, want er kan een nieuw (langer) stuk mouwboord aangezet worden. 

 

Maar hoe moet ik dat ‘te smal’ oplosssen?  Zou ik middenachter doorknippen en er een soort stolpplooi innaaien (en de kraag behouden) of zou ik de kraag ook groter maken of is er gewoon geen oplossing, behalve dan het vest niet aandoen?

24 gedachtes over “Wie kent de oplossing voor een te smal vest?

 1. eloleo zegt:

  Ach, wat jammer toch. Ik ken niks van vesten. Dat lijkt me bijzonder ingewikkeld. Mor weet je wat: ik heb gisterenavond ook net iets gemaakt voor Stig uit diezelfde Knippie. Das ook straf toevallig! Succes met de herstelwerken.

  Like

 2. Riet zegt:

  Is meneer een communicant/lentefeester dit jaar? Of gewoon een heer met stijl?

  Ik dacht dat dat eigen was aan vesten, dat je je daar niet in kan bewegen. Als hij ‘stil’ staat zit het prima. En verder laat ik advies over aan de kenners.

  Like

 3. hilde zegt:

  De jongeheer heeft wel een eigen stijl met speciale wensen. Maar dit vest (en bijhorende broek) is voor de trouwerij van zijn tante (mijn zusje) alwaar hij wil trompet spelen op de receptie. In een wit kostuum met een zonnebril erbij, zo heeft hij het in gedachten 😉

  Like

 4. jipie zegt:

  ik vrees dat het opnieuw maken is, het wringt precies aan zen oksels ook
  gelukkig heeft hij nog jongere broerkes waar het aan gegeven kan worden

  een vest daar zet je best zo’n hemdsplooi in dan valt het vanboven mooi aansluitend en soepeler naar beneden toe ( bekijk eens je man zen hemden die hebben meestal wel zo’n plooi )

  oohh en een wit kostuum is zo lekker john travolta met een fel blauw hemd eronder nog zeer retro ook, jongen met smaak heb je daar

  Like

 5. Martine ..Gentbrugge zegt:

  Ik zou een nieuwe maken. Maatje groter.
  Kleinste blazer voor de broer.
  ‘k Zou wel vloeken maar ik zie een stolp niet echt zitten in zo’n blazer. We maakten vroeger op school ook eens een blazer en alhoewel iedereen de juiste maten had was het aan die armen ook zoals bij je zoon.Hopelijk vind je een oplossing.

  Like

 6. hilde zegt:

  jipe en martine: diep in mijn binnenste weet ik dat jullie gelijk hebben en dat ik beter een ander en groter vest maak. Maar ik heb echt geen tijd meer, moet nog 6 rokjes, 6 diadeempjes, 2 damesjurken, babybroek, en babykleedje maken…tegen 17 april…enfin, alles is al voor de helft af, maar de afwerking neemt meestal meer tijd in beslag, ik zal nu dus maar weer gaan verderdoen en negeren dat de kinderen met zandvoeten in mijn koekenkast komen neuzen..

  Like

 7. Ester zegt:

  Omdat je in tijdsnood zit zou ik het gewoon proberen om er een stolpplooi in te maken en ik zou de kraag laten voor wat ie is. Als het onder de oksels ook te strak zit kun je daar een spie (ruitje) in naaien. Ik zou het gewoon proberen! Succes!!! en houdt het hoofd koel ondanks de zandvoeten (na 17 april kun je weer rustig kuisen zullen we maar zeggen 🙂 ennuh een wit pak met zonnebril en trompet is ‘cool’.

  Like

 8. Martine ..Gentbrugge zegt:

  Moest ik dicht bij je wonen zou ik je komen helpen met dat blazerke ,echt waar.
  Het zal wel goed komen ,je zal er wel iets op vinden.
  Grts.M.

  Like

 9. poppie zegt:

  wat jammer dat de vest niet zo goed past, op foto ziet het er anders al heel professioneel uit, zelfs het model weet goed hoe poseren. succes met het vestavontuur en de andere vele maaksels tegen tijdsdruk.

  Like

 10. Kristelfr zegt:

  Die 3e foto met zijn armen in de lucht, the story of my life :-S Brede schouders, maar voor de rest een gangbare maat, geeft bij mij ook zo’n effect. Toch ook maar ns aan de kleren voor mezelf gaan beginnen.
  Dus euh, nee, geen idee hoe je het kan aanpassen..

  Like

 11. caroline zegt:

  Ik weet echt niet hoe je dat moet oplossen, maar ik vind Mattijs geweldig cool met zijn vest!Daar nog een zonnebril én trompet bij…. uw zoon heeft smaak!

  Like

 12. vanessa zegt:

  als hij eens te druk is, kan je hem de vest aandoen, kan hij even niet meer bewegen – weer rust in huis!!! (grapje hoor!!) Helaas kan ik je geen zinnig antwoord geven op jouw vraag, aangezien ik niks afweet van naaien!!!

  Like

 13. hilde zegt:

  <p>wat bedoel je dan precies met ‘de rug openhalen’? dan moet ik de kraag toch ook vergroten, want dan klopt dat toch niet meer? vandaar dat ik aan een plooi dacht. Misschien druk ik mij verkeerd uit met die ‘stolpplooi’, ik zal eens een tekening maken hoe ik het bedoel. (er is nu geen naad ofzo in de rug, het is in één stuk)</p>

  Like

 14. marleen zegt:

  als je voldoende naadwaarde hebt, moet je de zijnaden aan de armsgaten los maken en wijder maken. idemdito de onderarmnaad van de mouw, dus bovenaan. het zit hem in de oksels, dat probleem. in het vervolg als je een jas/vest maakt bij het passen steeds eens de armen naar voren strekken, voor je begint te tailleren. succes! ziet er overigens heel mooi uit!

  Like

 15. j.alderden zegt:

  Ik heb genoten van de site.
  Toevallig dat ik erop kwam. Ik ben op zoek naar een breipatroon voor mijn kleindochter, babyvestje nr. 24 patroonblad F.
  Het staat in de knippie van augustus/septembe van 2009. Alle patroonbladen heb ik nog alleen blad F ben ik kwijt geraakt.
  Wie zou mij hieraan kunnen helpen?
  Jenny.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s