Vogeltjes voor de trouw deel III

Ik heb een paar foto’s genomen op het feest, vooral van de randanimatie: de kinderen dus. Geen officële trouwfoto’s, daarvoor was de echte fotograaf in dienst genomen. Ik heb vooral heel erg genoten van het feest. Zusje en haar bruidegom waren prachtig, de sfeer was prachtig, het weer was prachtig, het was echt een heel mooi feest! Nu de feestroes een beetje voorbij is, wat geselecteerde foto’s en wat uitleg bij de gebruikte patronen:

6 bruidsmeisjes kregen een cirkelrokje (op ‘maat’ gemaakt volgens de aanwijzingen van Mmz Zsazsa).  Een dag shoppen leverde rode en blauwe t-shirts op, witte ajour-kniekousen, zomerschoentjes (die op het einde van de dag allemaal pijn deden, waarna het feest werd verdergezet op blote voetjes)  .

6 diadeempjes voor de meisjes, die soms al eens op het hoofd van een jongen werden gezet:

Het oudste bruidmeisje (Birgit) had een popje bij zich. Dat popje droeg een kussentje met de ringen. (staat niet op de foto’s).  De jurk van het popje is een heel erg mini-versie van de jurken van mijn zus en mij. De bloemetjes op de diadeempjes en de pop kan je heel makkelijk zelf maken met een klein restje stof. Dat leg ik later wel eens uit.

 

Een echt kostuum voor de oudste zoon, met broek en jas. Patroon komt uit de knippie van april 2009. Het vest was na een eerste pas-sessie te klein bevonden en dat heb ik dan opgelost door er middenachter gewoon een stuk tussen te zetten. Met wat extra sierstiksels viel het niet eens op, ook omdat de broek zulke sierstiksels in de knieën had.

 

 

Een salopet voor Winand in dezelfde linnen stof.  Als ik eenmaal een goed patroon gevonden heb, gebruik ik dat graag opnieuw.  Het is dus weeral hetzelfde patroon als de auto-salopet.

En voor mijn grote zus en mezelf een echte feestjurk, met een hele zwierige cirkelrok.  Het is een retro patroon van een jurk uit 1952: Butterick 4919.  Het ziet er een gecompliceerde jurk uit, maar eigenlijk viel dat wel mee. Een paar nadelen zijn: heel veel stof heb je nodig, en je hebt ook wat hulp nodig om het aan te trekken. Op de patroonlink kan je zien dat het bijvoorbeeld de zijnaden open zijn: het voorpand loopt door tot op de rug en sluit daar met ‘haken en ogen’.  Daarover komt het rugpand dat sluit met een rits.  Aan de zijkant loopt het over in lange banen die je vooraan moet kruisen en achteraan strikken. Gecompliceerd dus, maar zo mooi als je het aanhebt.

En ja, wij zijn zotjes, wij doen niet alleen dezelfde jurk aan, maar ook identieke schoenen:

 

Het hele bovenstuk is gevoerd, zelfs de rimpels aan de schoudernaad van het voorpand; dat gaf wat werk toen bleek dat de decolleté te diep uitgesneden was en ik de schouders weer moest losmaken, een stuk ertussenuit knippen, opnieuw rimpelen en alles weer aan elkaar zetten.

Ik moet nog iets bekennen, niet alleen ik heb foto’s gemaakt, er was nog een fotograaf:

Heel veel foto’s zijn door hem gemaakt, o.a. alle foto’s waar ikzelf opsta, zijn door Mattijs genomen (zelfs deze waar hij zelf opstaat!). Tof toch, zo’n artiest in huis?

50 gedachtes over “Vogeltjes voor de trouw deel III

  1. Mie zegt:

    Wat een prachtige dag, wat een prachtige bruid, wat een prachtige feestjurken, wat een prachtige kinderkleertjes, …

    Die laatste foto is geweldig!

    en de zus een handtas van Sticks and stones?

    Like

  2. meisjesmama zegt:

    Prachtig!!! Ik heb er geen woorden voor, zo mooi allemaal! De jurken voor de grote meisjes 😉 vind ik prachtig!!! En wat zien ze er moeilijk uit om te maken! Oh echt, het is super! Dat was zeker een prachtige dag!

    Like

  3. Riet zegt:

    Wat een geheel zeg, echt zot!
    Ik vind die cirkelrokjes geweldig, die schuine lijnen met vogeltjes geven een heel leuk effect. Maar hoeveel meter heb je daar in het totaal voor nodig gehad, amai!

    Like

  4. hilde zegt:

    @riet: ik zei het ergens in een vorige post: per grote jurk 5m stof en per rokje ook ongeveer 1m. In totaal had ik 15m van de parkietenstof gekocht en 3m linnen voor de jongens…
    Middenvoor en middenachter loopt de rij vogeltjes vertikaal naar beneden, maar omdat het cirkelrokjes zijn lopen ze schuin op de zijnaden. Dat geeft inderdaad een heel grappig effect.

    Like

  5. Ella Montella zegt:

    Héél, heel schoon allemaal… die ‘grote meisjes’-jurken, amai, daar moet ge echt wel uw werk aan gehad hebben. Zaterdag was trouwens echt wel een topdag voor alle trouwers te lande, ik had er zelf ook eentje en zo’n stralende dag maakt het toch allemaal nog een tikje specialer hè? Zeker als er zo kan gezwierd worden met fleurige rokskes en kleedjes!

    Like

  6. Niek zegt:

    MOOOOIIII!
    Amai, allemaal zo mooi! En zo leuk dat de kindjes allemaal zo kleurrijk waren! Geen ‘klassieke’ kleurkes! Héél tof!
    En het kleed van jou en je zus: waaw! super!

    Like

  7. boomie zegt:

    Amai, daar zijn echt geen woorden voor! Zo schoon allemaal… ’t Is allemaal gewoon om ter mooist. Heb je die kapgiletjes (of hoe noemt dat) voor de twee oudste (?) meisjes ook zelfgemaakt?
    Je bent hiermee waarschijnlijk enkele tientallen uren zoet geweest? Ik heb 1 doopkostuumpke voor mijn zoon gemaakt en vond dat al zo’n werk…

    Like

  8. An zegt:

    Waw! Je hebt mijn grootste bewondering: voor het vele werk én voor de prachtige dingen die daaruit zijn voort gekomen! Zóó mooi! Ik moet in juni ook naar een trouw, zou ik durven…dat patroon?

    Like

  9. sarah zegt:

    Ma zo mooi seg! Het ziet er uit als een dag met een gouden randje!!!
    En allemaal zo mooi bij elkaar passend!

    PS: Zo leuke schoentjes hebben jij en je zus aan! Mag ik vragen waar jullie die gekocht hebben?

    Like

  10. Martine ..Gentbrugge zegt:

    Amaai,chapeau,alles is om ter mooist.
    Mooie kleedjes voor jou en je zus.
    Ik ben zo geen durver om zulke stofjes te proberen maar ik vind alles méér dan geslaagd. Al die kleine dametjes in hun cirkelrokje…
    De zoon ziet er ook mooi uit in zijn iets ruimere blazer en je kleine mannetje ,zo lief in zijn salopette.
    Aan zoiets groots zou ik me nooit durven wagen…Het is perfect.

    Like

  11. Janina Modaal zegt:

    Wohowow, wat een project was me dat jong!
    Super!
    Jullie jurken (van jou en je zus) zijn echte droomjurken, in ideale stof vind ik.
    En ook de kleintjes mochten er zijn! Die salopette! en dat kostuum! en die zwierige rokjes! en die kniekousen!
    Een gezin om door een ringetje te halen :).

    Like

  12. eloleo zegt:

    Ja sprakeloos… … … … … … … … word ik er van. Mah, zo schoon! Jij komt duidelijk uit een “goed nest”. Ik zal het nog eens correct zeggen: Tante Hilde, she’s supercalifragilisticexpialidocious!

    Like

  13. hilde zegt:

    ola, eloleo sprakeloos gekregen, wauw!
    merci allemaal voor de complimenten, ’t was supertof om te doen!
    @ iedereen die de jurk ook wil maken: gewoon doen! tis eigenlijk niet zo heel moeilijke en je mag mij altijd mailen voor vragen, want ik heb dus dubbele ervaring met dat kleed 😉
    @mie, ik weet het niet van de handtas, ik zal het haar eens vragen
    @boomie: de gebreide capejes had ik nog van een vorige trouw waar de meisjes ook bruidsmeisjes waren geweest, die heb ik niet zelf gemaakt, die zijn gewoon gekocht (2jr geleden al, bij pirouette)
    @sarah: de schoenen komen van Galuccio in Leuven

    Like

  14. knofje zegt:

    Ooooooh, geweldig! Wat een enorme klus is dat geweest zeg.. wat een prachtige jurken, helemaal perfect! En dan alles tot in detail matchymatch, zelfs het popje. Ik heb nóg meer bewondering voor je! Je staat er mooi op!

    En natuurlijk complimenten voor Mattijs: je bent een topfotograaf!

    Like

  15. Octavie zegt:

    Jouw Dochter (ik denk Birgit) met die gele schoentjes en die kousen, zo’n superfoto, kan zo in een blad! En welke van de zussen ben jij? Met de korte of de lange haren? Jullie zijn zo mooi. Die jurk wil ik ook wel. Eens zien of ik mijn moeder zo gek ga krijgen.

    Like

  16. hilde zegt:

    @octavie: ja geweldig he, die foto van Birgit! ik ben de zus met de lange haren. En jaja, voor de jurk veel stof nodig, maar zooo tof, echt waar, die zit fantastisch, want door die lange striklinten die je vooraan moet kruisen en achteraan strikken past de jurk eigenlijk altijd, of je nu veel gegeten hebt of net niet 😉

    Like

  17. hilde zegt:

    @bombilla: ja ik snap niks van die link, ik heb die al 3 keer hermaakt, maar het lukt me niet…gewoon in de zoekfunctie van naaipatronen.nl “butterick 4919” intikken en dan kom je er wel op uit.

    Like

  18. Ester zegt:

    Ik ben weer laat met m’n commentaar zie ik 😉 maar toch het ziet er fantastisch uit. Toen ik m’n oudste dochter de foto’s van jullie feestjurken liet zien was ze helemaal verliefd. Zo mooi, en meer nog jullie stralen allemaal!

    Like

  19. Nele zegt:

    Prachtig allemaal!Die jurken en rokken in die parkietenstof…ik kan niet zeggen hoe vaak ik daar al naar komen kijken ben…Het is perfect allemaal,jullie outfits,en ’t zag er inderdaad een stralende dag uit!

    Like

  20. cuppie zegt:

    @Mie:

    de portemoneekes-model-handtas komt van bij Hippo in de Parijsstraat in Leuven, een piepklein vintage winkeltje, heerlijk om in rond te snuisteren. Ik dacht dat de eigenares dit model zelf ontworpen en gemaakt heeft.

    Els, zus van de befaamde Tante Hilde 🙂

    Like

  21. cuppie zegt:

    @ madam hert:

    de tattoo zegt:
    “why pamper life’s complexities when the leather runs smooth on the passenger seat” uit “this charming man” van The Smiths…
    ik vertaal het vrij als: “pluk de dag!”

    Like

Plaats een reactie