Dag van de biodiversiteit

22 mei is de internationale dag van de biodiversiteit. Zet jij je ook in voor de biodiversiteit?

Wij hebben alvast honderden meters haag aangeplant voor de vogeltjes. Haagbeuk, sleedoorn, iep, hazelaar,  zomereik, zoete kers, gewone es, hondsroos,zwarte els, rode kornoelje, gelderse roos, het staat allemaal een beetje door elkaar, maar wel netjes op een rij langs de randen van de akkers.

Langs andere perceelranden hebben we stroken gras ingezaaid. (de 10m brede lichtgroene strook in het midden van de foto).  Niet maaien, niet betreden, zelfs geen wandelaars, al bleek onze ‘afsluiting’ niet voor iedereen even duidelijk, we zullen een plakaat moeten hangen dat dit ‘beschermd vogelgebied’ is.

(dezelfde strook gras van de andere kant getrokken)

We hopen dat de geelgorzen en grauwe gorzen erop afkomen. oh kijk, daar is er al eentje:

(hij zit op de middelste paal)

En dan is er nog een heel stuk waarop we wintertarwe gezaaid hebben. Hier geldt ook: geen bemesting, niet maaien, zodat de vogeltjes en hamsters ook in de winter nog een graantje kunnen meepikken.

Bij het inzaaien van het gras heb ik deze foto gemaakt, je kan zien hoe de sporen van de traktor even opzij gaan:

.

Er lag namelijk dit:

Dit alles is mogelijk dankzij een beheersovereenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij. Maar ook in het dagelijks leven kan jij de natuur een handje helpen. Er zijn heel wat kleine dingen die je zelf kan doen.  Een tof boekje met 366 tips voor biodiversiteit kan je gratis aanvragen via de site van het Museum voor Natuurwetenschappen.

12 gedachtes over “Dag van de biodiversiteit

 1. Riet zegt:

  Wij proberen de buren te overtuigen om niet voor ‘een muur rond de hele tuin te gaan’ maar hier en daar voor een struik of haagje te kiezen.
  Hm. Ik moet toegeven dat ik jouw acties indrukwekkender vind.

  Like

 2. Camomille zegt:

  Jullie zijn ook een landbouwersgezin dus? Dat wist ik niet! Tof!! Is het het eerste jaar dat jullie een beheersoverkost sluiten? Of hebben jullie al (goede/slechte) ervaringen ermee? Mijn ventje deinst er nog wat voor terug omdat het zo bindend is voor meerdere jaren…

  Like

 3. Marleen zegt:

  Met hulp van Zenne, Zuun en Zoniën hebben we vorig voorjaar rond de hele tuin en de weide hagen aangeplant voor vogels. Ook zullen we over enige tijd gebruik kunnen maken van de eetbare dingen die er voor onszelf op komen. Dingen die ik nu nog niet ken, zoals duindoorn bijvoorbeeld. Het is zo plezant om te zien dat er zoveel verschillende soorten vogels in de omgeving zijn.
  De wandelaars staan regelmatig stil om het bord met uitleg van de organisatie aan de straatkant te lezen.
  Van een winterkoninkje kan ik nog altijd blij worden…

  Like

 4. Bombilla zegt:

  Wat een voorbeeld ben jij zeg. Mocht iedereen zijn tuin/eigendom wat groener maken zou de biodiversiteit terug pieken. Met groener bedoel ik biodiverser want voor de meesten is een gemillimeterd grasperk ook ‘groen’.

  En ja, ik draag dagelijks mijn steentje bij… op ’t werk… (en thuis ook uiteraard)…

  Nogmaals: dikke pluim!!!!

  Like

 5. Hannie zegt:

  Euhmm… is dit bericht nu een project van je werk? of heb je het hier over jullie privétuin, die bij de boerderij hoort? Ziet er prachtig uit hoor, kreeg alleen al medelij met je dat je zoveel onkruid moet wieden, haha.
  Groetjes,

  Like

 6. hilde zegt:

  Het heeft niet met mijn werk te maken, maar het hoort inderdaad bij de boerderij. Gelukkig is het niet de privétuin, maar wel de akkers en landerijen die bij de boerderij horen. Maar je mag gerust meelijden hebben, want dat onkruid onder de haag moet met de hand uitgedaan worden, er mag immers niet gespoten worden tegen onkruid…

  Like

 7. vanessa zegt:

  wow, p^rachtig. Ik vrees dat mijn scheet tuin geen hulp zal bieden voor de biodiversiteit. Wat kan je nl. op zo’n klein stukje doen…?
  Maar ik gan weol eens een kijkje nemen bij de tips, wie weet vind ik iets!

  Like

 8. stien zegt:

  Ooh, bij ons achter zitten er kweetniehoeveel geelgorskes (voorlopig toch nog, want we ruilen Tienen heel weldra in voor Kessel-Lo)! En aangezien bij ons achter (in Tienen dan) echt wel vlakbij jullie boerderijke is, zullen die wel zéker tot bij jullie komen. Plezant!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s