Twee keer twee.

Morgen begint de zomer. Ik heb alvast mijn zomeroutfit klaar:  frisse topjes met bijhorende rokken. Allebei zijn ze gemaakt met 1m tricotstof en wat restjes katoen. 

Voor het eerste heb ik mijn lievelings-stoffen-combinatie gebruikt. Ik vond dat zo mooi toen dat ik er voor mezelf ook iets wou mee doen. Ik had echter niet meer dan 1m van de streepjestricot over en moest inventief met de stof omspringen. Een rok ging er makkelijk uit (het is het patroon-op-maat, maar dan 2 maten ‘te klein’ (het patroon van mijn zus haar rok dus) en zonder de nepen of rits: omdat er elastiek in de taille zit).  En toen had ik nog 30cm over.  Ik tekende een patroon-op-maat voor een topje (lees: tekende een aansluitende t-shirt over) en knipte dit patroon uit de tricot zodat het topje net boven de borst en tot aan de navel kwam. Het bovenste stukje knipte ik (dubbel) uit katoen, en werkte de armsgaten met biais af die ik als bandjes over de schouder liet verderlopen. 

 

Een t-shirt tot aan de navel, dat is niet meer draagbaar als je 5 kinderen hebt gekregen en het moest dus langer worden. Omdat het een nauwsluitend topje werd, kon ik niet gewoon katoen onderaanstikken, dat zou niet meerekken. Dus scheurde ik hele lange repen, nam mijn rimpelvoetje en stikte 50.000 plooien vast. Toen was het klaar.

Het tweede setje – u ziet dat snel – is een stofje van bij Vermiljoen. Ik wist nu hoe het moest, met 1m stof toekomen en het ging ook een pak sneller. Zelfde patronen, maar met een biaislintje onderaan het topje en een bloem met knoopje bovenop de schouders. Schoon he?

update: zo maak je het dus

29 gedachtes over “Twee keer twee.

 1. Madam Frutsel zegt:

  Eén woord = waw !
  Ik ben zelf helemaal te vinden voor matchende tenuetjes, dus ik ben fan !
  Enne … euh, 5 kinders en zo’n lijn ? Ben jaloers !! Of mss moet je er net 5 krijgen om dan superslank te worden van achter ze aan te crossen :-))) Zal er eens over nadenken !

  Like

 2. An zegt:

  Héél mooi! ’t Lijken wel kleedjes. Dat Vermiljoenstofke is toch mooi hé! Ge ziet er heel zonnig uit, hopelijk heeft het zonneke dat ook gezien.
  Doe je dat trouwens steeds met tricot: 2 maatjes kleiner nemen?

  Like

 3. Hannie zegt:

  Knap hoor uit 1m, waarom wordt ik nu ’n beetje groen? Tja, omdat ik natuurlijk helemaal jouw figuur niet heb en ECHT NIET met 1m toekom hoor. Maar ja, ik ben dan ook 1.83m lang en alleen m’n ruglengte is al 50cm. Maar het staat je super hoor en ik koop gewoon meer stof, hahaha.
  Groetjes,

  Like

 4. Irene zegt:

  Wat een goed idee!! ben zelf ook bezig met een plooirokje te persen uit een te kleine lap, en dan ligt er nog een klein vierkantje, ik ben nu geinspireerd! dat komt goed! ( alhoewel ik te weinig heb voor een heel hempje, maar misschien even een hempje halen en deze bewerken!)

  Like

 5. de Oontand zegt:

  goh, zoiets zou ik ook wel willen doen. Ik heb een leuk stukje tricot voor mezelf gereserveerd, maar simpel vind ik dat toch niet, tricot naaien. Ik heb geoefend op een poppenkleedje maar dat was toch niet echt een succes. Mooi hoor, die combinaties!

  Like

 6. Martine ..Gentbrugge zegt:

  Mooi gedaan. Wat een lijn !Ik heb dat tweede stofke bij Vermiljoen wel X aantal keren vast genomen om weer te leggen omdat ik me niet kan voorstellen dat het bij mijn ook zo mooi zal vallen- ik ben niet zo slank als jou -als je begrijpt wat ik bedoel. Twijfel altijd bij bedrukte stofjes omdat het me misschien nog “ronder” maakt.

  Like

 7. hilde zegt:

  @happy en rose: bedoel je voor het topje? Ik heb een nauwsluitend t-shirt op de bloemenstof gelegd en ernaast geknipt. Het is nogal gecentreerd in de taille en een beetje wijder open naar onder toe. Aan de armsgaten knip je dus ook een stuk uit. Die ‘armsgaten’ lopen over het stuk katoen door. Die katoen is voor en achter dubbel, zo is het aan de binnenkant mooi afgewerkt. Ik stikte eerst de hals- en ruguitsnijding, vouwde ‘de voering’ naar binnen en stikte dan dubbel vast op het bloemenstofje. En dan afwerken met biais langs de armsgaten, die biais loopt dus over de schouders verder.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s