Roosje en Koosje van het dapperdoosje.

Roosje en Koosje zijn twee kleine poppetjes die in een doos wonen: in het dapperdoosje. Dat is een afleidingsdoos voor kleuters. Ze zit vol dingen om kleine kinderen te begeleiden bij hun opname in het ziekenhuis, dingen om te spelen, kijken, luisteren en rusten. 

Ik heb dat allemaal niet zelf bedacht.  Het is een onderzoeksproject van de Katholieke Hogeschool Kempen en werd uitgewerkt door Hanna Maes.  Op haar site kan je lezen wie er allemaal meewerkte.  En ik mocht de poppen ontwerpen.  Ze moesten er net zo uitzien als op de tekeningen in het boekje en maximaal 27cm groot zijn om in de doos te passen. Dat betekende dus een nieuw patroon ontwerpen, want hun gezichtjes hebben een vooruitstekende neus, een beetje zoals die klaspop Jules. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik Jules geen mooie pop vind en ik het aanvankelijk wat moeilijk had om er een mooi ontwerp van te maken. Dus heel wat proefpoppetjes later werden Roosje en Koosje dan toch geboren en nu mogen jullie het eerlijk zeggen: zijn ze niet allerschattigst?

Ze zijn klein, maar heel erg dapper, kijk ze maar eens vliegen met hun maskertjes en capes aan, helden zijn het!

Wat denken jullie, een paar van deze maken voor op Stiel en Stijl?

37 gedachtes over “Roosje en Koosje van het dapperdoosje.

 1. micheline zegt:

  Ze zijn heel goed gelukt. Maar vooral de reden van hun “bestaan” vind ik super. En als Juul dan misschien niet de mooiste thuis is, de meeste kleuters zijn weg van hem. (hij heeft een wat raar model, dat merk je als je zijn garderobe wil uitbreiden)

  Like

 2. Martine ..Gentbrugge zegt:

  En toch vind ik ze schattig .En het idee ! Wat fijn dat je aan zo’n leuk project kon meewerken. Zelfs de naam dapperdoosje is goed gevonden.
  Prachtig gewoon.
  Grts.Martine

  Like

 3. Marina zegt:

  Superproject! ik heb helaas ervaring met kindjes en ziekenhuizen en ik kan alleen maar zeggen een dikke pluim voor mensen die zich inzetten om kindjes een hart onder de riem te steken! Meer dan een welverdiende proficiat!

  Like

 4. hanne zegt:

  Dat wil lukken, het weekthema in mijn jongste haar klasje voor volgende week is: Koosje, Roosje, wat zit er in mijn doosje. En ze moeten een grote kartonnen doos meenemen.

  Like

 5. Ann zegt:

  Ik denk dat jullie veel succes gaan oogsten met dit project. Niet alleen het idee is erg mooi maar ook je poppen passen perfect bij het plaatje. Ik vind het alvast ongelooflijk wat je allemaal presteert! En dat van geen bestellingen meer aan te nemen….ik vrees dat je hiermee een regen van verzoekjes gaat krijgen. Ik ben alvast kandidaat mocht dit ter steun van het project, verkrijgbaar zijn voor de dochter des huizes…ik denk zelfs dat de jongste zoon er ook zot van zou zijn.

  Like

 6. hanne zegt:

  Koosje en Roosje stonden gisteren bij ons in de gazet (spijtig genoeg zonder jou eervolle vermelding). Ik weet niet of je het zelf gezien hebt, maar anders knip ik het uit en breng ik het mee naar Stiel en Stijl.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s