Speciaal voor Sara:

Want Sara kwam speciaal twee keer naar de Stiel&Stijl omdat ze toch zo graag een poppengiletje wou. Sara is 13 en kan met de naaimachine overweg. Voor haar dus deze handleiding hoe je een omkeerbaar poppengiletje kan maken.  De uitleg is in feite hetzelfde als het omkeerbare kleed.

Je begint met de schoudernaden te stikken van zowel de binnenstof als de buitenstof waarbij je de goede kanten van de stof op elkaar legt.

Als de schoudernaden gestikt zijn, leg je de 2 vestjes met de goede kanten op elkaar:

Je stikt de linkermiddenvoorlijn, aansluitend de halslijn, verder tot de rechtermiddenvoorlijn (dat is dus van * tot *)

Je stikt ook de armsgaten (van ** tot **) (en van *** tot ***)

Keer nu naar de goede kant, dat doe je door het linkervoorpand door de linkerschouder te trekken. Doe hetzelfde voor rechts:

Het ziet er nu zo uit:

De zijnaden stikken: stik de zijnaden van de buitenstof (met de goede kanten op elkaar), tot over de oksel, verder over de zijnaden van de binnenstof.

Het ziet er nu zo uit:

Tenslotte nog de onderrand sluiten. Daarvoor vouw je het vestje binnestebuiten zodat je de goede kanten van de stoffen weer op elkaar kan leggen: Laat wel ergens een opening om het weer te kunen keren:

Door de opening keren:

De opening in de onderrand moet je met de hand sluiten

Omkeerbaar, aan twee kanten draagbaar en nergens een naad te zien.

32 gedachtes over “Speciaal voor Sara:

 1. Judith zegt:

  Wat ik me een beetje afvraag is hoe dat je de maat bepaald.
  Ik ben nu poppenkleren aan het maken. Ik teken dan een patroontje van het bestaande kleed, maar voor het eindresultaat te laten passen, heeft de pop wat plastische chirurgie nodig! Kleed te klein dus! Ik denk dan cm’s bij te tekenen, maar dan gaat het volgens mij niet meer passen aan de hals!
  Mijn vraag dus: Hoe weten jullie hoe groot iets moet zijn?

  Like

 2. hanne zegt:

  Dank u, dank u, dank u!
  Ik heb me een paar dagen geleden al suf gekeken op die fotootjes van Madame Zsazsa, en geraakte er niet wijs uit. Uiteindelijk is het me wel gelukt, maar dit is veel makkelijker. Laat ze maar komen, al die omkeerbare kleedjes en vestjes. Piesofkeek nu!

  Like

 3. hilde zegt:

  @judith: eerst met een proefstofje een proefexemplaar in elkaar steken! Ik teken ook poppenpatroonkleren op basis van het poppenpatroon natuurlijk. Zo ben ik altijd zeker dat het past. Maar als ik iets nieuws uitprobeer, dan maakt ik toch dikwijls eerst een proefexemplaar. Dat hoeft helemaal niet afgewerkt te zijn en zo zie je dadelijk mankementen…

  Like

 4. pippelotje zegt:

  aha dat ziet er ietwat simpeler uit dan de zsazsagilet-hype die ik dus aan mij voorbij liet gaan wegens te moeilijk voor mijn brein. deze moet zelfs mij lukken. eerst wat poppemiekes gelukkig maken, dan de kiendjes. merci!

  Like

 5. caroline zegt:

  Tante Hilde,
  U bent geweldig!

  Het is mij gelukt, nu kan ik een giletje maken voor mijn zoons zonder biais lint en nog veel sneller, en dat is van belang voor een ongeduldig mens als ik…

  Like

 6. Katrien zegt:

  Mijn proefvestje is gelukt met jouw methode ! Aleen had ik de stof omgekeerd gelegd bij het knippen en liggen de beestjes op mijn proefstofje op hun rug ;-0

  Like

 7. geri zegt:

  dank voor de duidelijke uitleg! Ik ging het zsa zsa gilet maken en hiermee kwam ik er goed doorheen. Onze drie dochters hebben nu een omkeerbaar gilet voor de feestdagen, en hebben er al gebruik van gemaakt ook. Super! Ik heb je vermeld op mijn blog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s