Het gebreid-genaaide gilet.

Kennen jullie dat: je hebt een idee in je hoofd, maar het uiteindelijk resultaat ziet er helemaal anders uit dan je oorspronkelijk dacht?  Dat heb ik dikwijls voor. Maar deze keer liep het anders. Toen ik aan de Zsa-mask bezig was te breien, kreeg ik weer zo een idee:  een gebreide gilet met een voering, een soortig kraagje en een dikke knoop. Dat wou ik maken. Ik moet zeggen, ik ben zelden zo tevreden geweest van wat ik maakte. Het is helemaal zoals ik me had voorgesteld.

Eerste gebreid met hele dikke wol (Veritas) en naalden 7. Daarna in elkaar genaaid, en een voering (stofje Vermiljoenshop) erin genaaid.   Toen zocht ik nog een geschikte knoop in mijn mottige-knopen-potje en het werd dit:

En raad eens: je mag mij gewoon nadoen. Ik heb de werkbeschrijving van het gebreide gilet uitgeschreven. Als je alles gebreid hebt, leg je de stukken op je stof en gebruik je het als patroon om de voering te knippen. Werk dan het gilet af zoals ik uitgelegd heb bij het mini-gilet.  Je kan natuurlijk ook gewoon gebreide stof nemen, maar dan is je gilet natuurlijk maar half-zelfgemaakt.

En ik vraag mij af: Hoeveel variaties  zou je eigenlijk op eenzelfde thema  kunnen maken?

Werkbeschrijving gebreide gilet, maat 2jr:

nodig: hele dikke breiwol en priemen nr 7.  Alle even naalden rechts breien, de oneven naalden averechts.

Voor: 25st opzetten. brei 26 naalden. voor het armsgat in de 27e naald: 2st afzetten – in de 29e en 31e naald: 1st afzetten (= 21st ).  brei 5 naalden. voor de kraag moet je op het einde van de 37e, 39e en 43e naald 1st bij opzetten (=24st).  brei 3 naalden. zet aan de halskant 15st af. brei 1 naald. voor de schouder zet je aan de schouderkant 4st af. brei 1naald en zet de overige 5st af.  Brei het andere voorpand in spiegelbeeld.

Rug: Zet 45st op en  brei 26 naalden. Voor het armsgaten: 27 en 28e naald: 2st afzetten. 29e, 30e, 31e, 32e naald: 1st afzetten (=37st). brei 15 naalden. Zet de middelste 19st af. Brei de schouders zoals bij het voorpand. 

Een knoopsgat moet je niet maken, het sluit met een lusje van gehaakt garen dat ik tussen breisel en voering heb mee vastgestikt.

18 gedachtes over “Het gebreid-genaaide gilet.

 1. eloleo zegt:

  Ge hebt dan ook een allerschattigst model dat gewillig zijn beste kant laat zien… of zie ik daar toch een klein fronske? Very nice! Ik heb net stof gekocht voor nog een variatie en de inspiratie vond ik bij u, waarvoor op voorhand al dank.

  Like

 2. hilde zegt:

  Ah, vergeten te vertellen: foto’s zijn door gastfotograaf de papa gemaakt!
  Geen fronskes bij Winand, hij mocht mee bonen tippen. Ik ben curieus naar uw versie, eloleo!
  En dat bedoel ik net van die knopen: iedereen heeft zo van die mottige knopen liggen, toch?

  Like

 3. An zegt:

  Mooihooi! Kan ik geloven dat ge daar content van zijt. Allé, ik zie het al, ’t wordt de winter van de giletjes! (Mijn tante Hilde is nog aan ’t vorige aan ’t breien…)

  Like

 4. Moeders Mooiste zegt:

  Ik heb er dit weekend meteen twee gebreid: één voor de oudste van twee en een kleinere versie voor de jongste van een half jaar. Dankzij je beschrijving van het omkeerbare vesteken ben ik er ein-de-lijk in geslaagd om er zelf ook één (of liever twee) te produceren! Ik heb de uitleg van Mme Zsazsa twintig keer gelezen en evenveel keer uitgeprobeerd, maar nu is het me eindelijk gelukt. Waarvoor dank!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s