Voor meneigen.

Op deze blog zie je mij meestal met een zelfgemaakte rok of kleed verschijnen. Ik zou het graag willen, alle dagen een rok van eigen makelij dragen. Maar de realiteit is anders.  Ik draag niet graag broekkousen, ik ben een koukleum, en dus draag ik in de winter al te vaak een broek, met lange wollen kousen tot aan mijn knieën opgetrokken en dikke botten.  Al die on-elegantie zie je niet, want het zit onder de broekspijpen geschoven.  Wat je wel ziet is wat ik boven die broek draag.

Ik heb er lang over gedaan om dit patroon uit te tekenen, ttz: ik ben geen patroontekenaar, vooral de mouwen en kraag, dat weet ik niet hoe je aan zoiets begint.  Dus heb ik verschillende patronen uit de boekskes samengeklutst tot één perfect patroon.

Ik wou een aansluitend hemdje met kraag in tricot maken. Daarvoor vond ik een basispatroon in dit boekje: knipmode maart 2009.  Ik nam de algemene vorm over en de mouwuitsnijdingen en mouwen. Ik zocht verder in mijn boekskes en vond deze knipmode augustus 2007 voor de kraag.  Het was wel even puzzelen om dat kraagpatroon juist op de halsuitsnijding te laten uitkomen. De kraagpunten tekende ik wel langer.

Dit is gewoon zo een mooie kwaliteit van tricot, dat laat zich stikken als boter (van bij Vermiljoen natuurlijk).  De knopenbies is apart aangestikt en verstevigd met vlieseline. Een erg mooie afwerking al zeg ik het zelf. Eén nadeel is dat de averechtse kant van de stof wit is en ik dus de knopen allemaal moet sluiten omdat het echt niet mooi is om de binnenkant van de bloes te zien.

En dan is er altijd het knopendilemma. Opvallende of onopvallende knopen? Ik koos voor saaie gele knoopjes, de stof is charmant op z’n eigen, die heeft geen extra nodig. Maar op aanraden van Lien heb ik één verkeerd knoopje erop gezet 😉

48 gedachtes over “Voor meneigen.

 1. Miss Puntkomma zegt:

  Fan-tas-tisch. Echt waar! Ik koop nooit hemdjes, omdat a) ik strijken HAAT b) die bij mijn weinig gewelfde voorkant toch nooit mooi staan, maar dit zou ik meteen kopen, moest het in de winkel hangen. Heerlijk!

  Like

 2. manninne zegt:

  Zo schoon en waar ik bewondering voor heb : die knoopsgaten, zijn die makkelijk te doen in tricot? Want ik heb een tricoke en een schoon modelleke in mijn hoofd, maar helaas met knoopsgaatjes en nu dacht ik dat dat niet kon in tricot ?
  Heb je nog tips hiervoor ?
  Mercikes

  Like

 3. hilde zegt:

  @Mie: die bruine broek komt uit een tweedehandswinkel, er staat geen merk in en ik heb zware vermoedens dat ze handgemaakt is door iemand. Maar ze zit zalig, misschien moet ik dat patroon ook eens overnemen?
  @martine: ik tekende een maat kleiner dan ik normaal heb (maat 36 dus ipv 38), maar ik wou het echt heel aansluitend en ik weet dat knipmode altijd iets groter is in z’n maten.

  Like

 4. Octopoes zegt:

  Merci voor de tip!! Ik woon niet ver van Tienen en ben echt wel een fan van Michael Millerstofjes! Dat knopenwinkeltje ga ik ook ‘ns opzoeken just for fun, want ik heb potten vol oude knopen geërfd en die bron is nog niet uitgeput 😉

  Like

 5. Marian zegt:

  Wow, een echt blousje uit “mijn jonge tijd” zo met die puntkraag en in tricot.
  Dus, je hebt een patroon samen gesteld uit de jaren ’70
  De manchetten omslaan hé, dan is het helemaal ‘af’

  Like

 6. hilde zegt:

  @vermiljoen: ik was bijna tot bij jou gereden dit weekend met al mijn kinders gewoon om eens goeiendag te zeggen, want mijn man moest naar een traktorbeurs aldaar (en ik vind dat zo gezellig om allemaal samen te rijden, maar ik wou niet mee naar traktors kijken). Maar we zijn uiteindelijk toch niet geweest…misschien een volgende keer, zou toch gezellig zijn he, een spontaan bezoekje?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s