De Piano

Die arme piano, die stond jaren ergens in een garage – en nadien in onze schuur. De kinderen hebben daar al veel plezier aan beleefd.  Nu vonden we dat wij er ook iets aan mochten hebben.  Gisterenavond trokken mijn man en ik onze werkplunjes aan, sleepten we de piano binnen (met een metalen kader van meer dan 90 kilo!)  en hebben we de piano uitgekuist. Heel professioneel werd de piano ontdaan van zijn houten kader, toetsen en hamers en stofzuigden en poetsten wij alles tot het weer bijna blonk.

En u ziet dat goed, wij doen dat in de ‘naaikamer’. Mijn naaimachine en overlock staan voorlopig bij de onderhouds-meneer en ik ben dus een week lang naaimachine-loos.

 We zijn wel een beetje nieuwsgierig naar hoe oud die piano is, waar hij vandaan komt, wie er ooit op gespeeld heeft en wat er op gespeeld werd. ‘Smith & Dawson piano’  op de google leverde dit op: "They were established in 1905, and still going at least into the twenties. The vast majority of piano names are not listed on the net."   Maar misschien is er iemand onder mijn lezers die mij iets meer kan vertellen of die weet waar ik moet zoeken?

En tot nader orde kan ik – noch iemand anders in ons huis- piano spelen. Maar eens hij opgelapt, hersteld en gestemd is, dan begin ik eraan. Op mijn eigen uiteraard, ik heb geen tijd om pianolessen te volgen. Misschien moet ik mijn naaimachines nog wat langer in onderhoud laten… Kent er iemand een online-cursus voor piano, hehe?

18 gedachtes over “De Piano

 1. Griet zegt:

  Dat is zo tof aan jullie huis, hé. Schatten vinden als deze. De piano zal opgelucht ademhalen dat ze weer met liefde wordt verzorgd.
  En dan komen de mooie klanken vanzelf.
  Ga een in een partiturenwinkel langs en koop een boek piano voor beginners. 🙂
  Of krijg privéles van mijn zus die jouw huis al zo lang eens in het echt wilt zien!
  x

  Like

 2. Katrien zegt:

  Wat Griet zegt, koop u een partiturenboek voor beginners of leen het uit in de bibliotheek. Vragen aan kinderen in uw buurt die wel piano spelen is ook een optie.
  Als ge noten kunt lezen zijt ge er zo mee weg. Enfin, het autodidact stuk dan hé, want met iemand in huis die het kan komt ge een stuk verder natuurlijk.

  En sjansaar seg! Ik vond hier alleen wat oude keukenkasten in ons huis. Niks piano of kleine schatjes.

  Nog een tip: laat ne piaonostemmer langskomen om dat ding te stemmen hé! Of doet ge dat ook zelf?

  Like

 3. Cornelie zegt:

  Hey Hilde,
  Mijn lief is pianostemmer en gepassioneerd door oude piano’s. Ik zal hem eens vragen of hij wat over je piano wil opzoeken. Vind je ergens een serienummer op het kader?
  groetjes,
  Cornelie

  Like

 4. MistIngette zegt:

  Ik wil niet negatief klinken…maar…onze piano(leek verdacht goed op jullie exemplaar) kon niet meer deftig gestemd worden(was+/- 100 jaar oud). Mijn man heeft er op leren spelen als hij nog een klein mannetje was, en mijn 2 oudste kinderen ook. (door de kinderen te volgen kan ik Slaap Kindje Slaap zelfs ook met 2 handen spelen, johéé !) De tonen waren 1/4 toon nààst de toon, en de “stem-meneer” zei dat het niet meer op te lossen viel. Verdict Kringloopwinkel. Er kwam een orgel in de plaats (u leest goed ;-)voor de papa, een gitaar voor de oudste en een trompet voor de tweede. En als het mij een beetje teveel is, kruip ik in mijn naaikamertje !

  Like

 5. Tante Katrien zegt:

  Hmmmm, online piano cursus? Kom maar snel bij uw zus pianoles volgen. Ge gaat kontent zijn!! De lerares is wel enkel ’s nachts beschikaar wegens overdag te druk. Maar dat kan gezellig worden, niwaar?
  En ja, ik ben toch ook wel van mening dat die piano hopeloos vals klinkt. Dat hoort ge al op die foto’s!

  Like

 6. JoChapeau zegt:

  Ooh, hebben jullie gewoon eigenhandig die piano uit elkaar gehaald. Ik kocht in de zomer van 2010 nogal impulsief een piano in de krinloopwinkel met de bedoeling die ooit op te laten knappen. Hij klink verschrikkelijk vals en sommige toetsen slaan zelfs niet aan. Maar alle hamertjes gewoon zomaar losmaken enzo, dat zou ik nooit durven, denk ik … allé, tot nu toch alleszins niet 😉 De bedoeling was ook dat ik dan in het najaar van 2010 zelf opnieuw de draad op de piano zou oppakken (ik speelde zelf meer dan 10 jaar piano, via muziekschool met alles erop en eraan), maar aangezien ik dan de naaimicrobe te pakken kreeg, is dat er dus allemaal niet meer van gekomen. Ik wens je alleszins veel succes met het tokkelen op je piano, simpel lijkt mij dat toch niet om dit zo als een self-made woman allemaal te leren 🙂 Maar waar een wil is, is een weg he !

  Like

 7. Blanca zegt:

  Dat ziet er gezellig uit zo samen aan die piano werken! Als ge noten kunt lezen is een pianoboek voor beginners wel handig. Zo heb ik ook de basis geleerd. Mijn zusje volgt wel les en ik moet zeggen, die gaat nogal vooruit daar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s