De uilen en hun nesten.

Als ik u vertel dat ik naar de lente verlang, dan is daar ook een reden voor. Dat is omdat ik de lente al ruik, ik voel ze, ik hoor ze. Nu ja, ruiken is een groot woord, mijn neus is nog een beetje verstopt van de opgelopen verkoudheden. Maar we konden dit weekend toch al eens buitenlopen zonder mutsen en handschoenen.  En ik hoor de lente echt  komen, ik hoor de vogels fluiten. Ze maken lawaai, ze schreeuwen naar elkaar: "Hier ben ik! Joehoe, waar zijn jullie – medefladderaars, gaan we een nest bouwen?" . Ik hoor het 's morgens en ik hoor het 's nachts. 's Morgens zijn het de zangvogeltjes, 's nachts zijn het de uilen. Uilen, meerdere exemplaren, en niet allemaal van dezelfde soort. De kerkuilen vliegen bij schemer krijsend over het erf en vliegen dan verder over de kale weilanden. Onze kerkuilen kennen we, die wonen in een kast heel hoog boven in de schuur.

En we horen ook weer het schil katachtig geroep van de steenuil.  Eén steenuil, of zijn het er nog steeds twee? Dat weten we niet goed. Laatst vond de buurman een dood steenuiltje in de drinkbak van de paarden. Waarschijnlijk is hij/zij verdronken. Een uil heeft – in tegenstelling tot andere roofvogels – op zijn veren kleine donshaartjes staan. Deze zorgen voor zijn geluidsloze vlucht, maar zorgen er ook voor dat hij kleddernat en loodzwaar wordt als hij met water in aanraking komt.  Een steenuil houdt dan ook bijvoorbeeld niet van hoog nat gras. Als hij daarin zijn prooi wil vangen, wordt zijn verenpak nat, kan hij niet meer vliegen, en moet hij doorweekt en te voet naar huis stappen. Hoe zielig zeg.

Hoe zit dat nu bij ons? Kan onze steenuil met droge pootjes in onze tuin jagen? Een steenuil voedt zich met muizen en regenwormen, kevers en andere insecten. Hij is niet kieskeurig, maar hij heeft wel kort gemaaide of begraasde weilanden, houtwallen en rommelhoekjes nodig om zijn prooien te vinden. En ja, dat hebben we. We weten waar hij het liefste zit. Op die dikke paal dichtbij het bakhuis, achteraan de tuin.

In dat bakhuis wonen wat kippen, en waar kippen zijn, zijn er muizen, want die komen op het kippenmenu – keukenafval en de graantjes – af. Achter het bakhuis ligt een hele stapel boomstammen, daar zitten voorzekerst veel insecten en muizen te woelen. Tussen het bakhuis en de rij knotwilgen ligt een open veldje, binnenkort zaaien we daar opnieuw gras in en mogen de paarden op die weide gaan grazen.  Ja, ze zijn meer dan welkom, de steenuilen.

Daarom hebben we een nestkast laten plaatsen. Blijkbaar houden steenuilen wel van een artificiële woonplaats. Zo een nestkast zorgt ervoor dat we de jonge steenuilen ook makkelijk kunnen laten ringen, zo maken we ze individueel herkenbaar. En dat is belangrijk om bijvoorbeeld te weten hoelang steenuilen leven, waar de jongen naartoe gaan als ze uitgevlogen zijn, waar jonge steenuilen zich vestigen.

Ook het verdronken steenuiltje bij de buurman had een ring om zijn pootje. Ik heb zijn nummer nagekeken: hij/zij was afkomstig van Meerhout, en werd in mei 2009 daar in zijn nest, samen met 2broers/zussen geringd. Amper 3jaar oud was hij..

Wist je trouwens dat een mannetjes-steenuil minstens 8 muizen per dag moet aanbrengen, eer zijn vrouwtje aan het leggen van haar eieren wil beginnen? Daar is dus een echte studie over gebeurd.  Met zo een uilennestkast in de tuin komt er jammer genoeg geen garantie dat ze ook echt een nest gaan grootbrengen, maar we kunnen ze maar een helpende hand toesteken he? Ik zal alvast de kippen een schep graan 'teveel' geven, zodat er nog wat voor de muizen overblijft, want 8 muizen per dag, dat is hard werken!

9 gedachtes over “De uilen en hun nesten.

 1. Celestine zegt:

  Als er vogels bij betrokken zijn, dan is mijn interesse gewekt, hé. Uw verhalen over de uilen (en deze keer met een heleboel boeiende feiten) daar kan ik van genieten!
  Bedankt, hé!
  In onze kale tuin (een vader die een steriele gazon wil, bah!) is er blijkbaar een specht op bezoek de laatste dagen. Ik ben benieuwd of hij blijft!

  Like

 2. hoow@huis met tuin zegt:

  Waauw cool.

  Ik denk altijd aan het piepend geluid van zo'n hondenbijtspeeltje als ik een steenuiltje hoor.
  Of tenminste ik denk dan, dat ik een steenuiltje hoor. (ik kan ook fout zijn)
  Voor de moment gaan er vooral mezen-alarmen af in de tuin.  Hallo zeg die jongens kunnen piepen.

  Like

 3. Wannes van Opdeboerderij zegt:

  Tof! Dan kom ik binnenkort misschien een bij jullie geringde steenuil tegen. Want ik heb een klein vermoeden dat zij ook bij ons zitten en en de daders zijn van de volgekakte, nieuwe blauwe steen. Geef ze maar eens ongelijk, op de (nog onbewoonde) boerderij kunnen ze rustig zitten en muizen jagen. Eén keer heb ik er eentje kort van dichtbij gezien, door stilletjes rond het huis te lopen en langs de tuin binnen te komen. Jammer genoeg had hij/zij mij eerst gezien en fladderde het ietwat onhandig over het dak richting bos.

  Like

 4. Mlle Assorti zegt:

  Steenuiltjes zijn demax! Bij mijn ouders in de tuin wonen er ook.
  Het huis naast het hunne is een soort kasteeltje met een toren en daar wonen ook kerkuilen in. 
  Die hebben we vroeger nog urenlang zitten bespieden met zaklamp en verrekijker. We hoorden de jongen "blazen" in hun nest en zagen de ouders af en aan vliegen met muizen. Het was dan altijd spannend afwachten tot de nacht dat de jongen zouden uitvliegen, zodat we konden tellen met hoeveel ze waren. Heerlijk leven in de natuur!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s