Bloemenweide

Wij hebben een tuin. Een grote tuin. Een hele grote tuin. Om niet wekelijks uren en uren te moeten grasmaaien, om toch een mooi zicht te hebben vanuit mijn keukenraam, omdat we eigenlijk diep in ons hart luie mensen zijn, zaaiden we een bloemenweide in ipv gras.  Gemakkelijk – zo dachten we – daar is geen onderhoud aan: zaaien, laten groeien, wekelijks een boeket verse veldbloemen in mijn vaas en vooral niet maaien.

*zucht*

De waarheid doet pijn. Letterlijk.  Netels en ander onkruid overwoekeren alle echte bloemen.

Ik zit al weken op mijn hurken onkruid tussen de bloemen uit te trekken. En dat is niet simpel. Ik zet mij voorzichtig op een hoekje neer en probeer van daaruit zoveel mogelijk stengels te grijpen, zodat ik de echte bloemen niet vertrappel. Ik herken het onkruid ondertussen zonder te kijken: al wat prikt en waar de wortels niet makkelijk van loskomen, dàt is onkruid. Ik ga voorwaar geen reuma krijgen later.

Zet daar dan ook nog een dolle hond bij, die eerst uren jankt omdat ik ze opgesloten heb, opdat ze mijn bloemen niet komt vertrappelen. Die dan toch weet te ontsnappen en van puur contentement zich languit naast mij vlijt en begint te rollen waardoor alle frisse plantjes onder haar gewicht verpletteren…

Waar zitten hier de tuinkenners? Heeft iemand een ultieme tip tegen netels in een bloemenweide?

14 gedachtes over “Bloemenweide

 1. Villa speelmama zegt:

  Oh help!  Wij hebben ook een grote tuin; niet zo groot als die van jullie maar toch wel wat te groot voor ons.  We hebben het geluk geen netels te hebben in deze streek maar wel ander onkruid en voornamelijk heel erg woekerend gras.  Ik herken niet eens onkruid van de gewone bloemen en plantjes want er groeit hier soms mooi onkruid, zelfs met bloemetjes aan!  Dus aan onkruid wieden waag ik me niet.  Het. eerste jaar zag onze bloemweide er ook niet echt uit.  Meer gras dan wat anders.  Jaar na jaar bloemenweide zaaien op dezelfde plek heeft wel een beetje effect gehad; nu hebben we tenminste klaprozen in onze tuin staan, weliswaar niet in de bloemenweide maar 2 meter ernaast tussen de aardbeien 😉

  Like

 2. les quatre mères zegt:

  Netels groeien doorgaans op rijke grond. Verarmen is dus de boodschap, dat is trouwens ook goed voor de bloemen! Lijkt wel tegengesteld tuinadvies: verarm uw tuingrond. Maar 't werkt (op lange termijn…), leerde mij ervaring in het natuurreservaat van mijn middelbare school. En er komt toch nog maaien bij te pas, al is het maar één keer per jaar. Te onthouden: maaisel afvoeren (= grond verarmen).

  Like

 3. Multivroon zegt:

  Ach heden!  Mijn idee zou ook zijn om mooi onkruid te verzamelen, al is het voor volgend jaar… Dus als je langs een mooie berm rijdt in de buurt, auto aan de kant en zaad verzamelen. Mischien moet je een paar keer terug tot er rijpe zaadjes zijn. Aanraders fluitekruid, koolzaad (is vrij hoog), klaprozen, etc. Het kan wel een aantal jaren duren voor het is zoals je wilt.
  Voor nu: allesz laten staan! Je weet toch niet wat er nog gaat bloeien? Distels, bijvoorbeeld, kunnen prachtig paars-roze bloeien.

  Like

 4. tilka zegt:

  yep, pas maaien nadat er zich zaad heeft gevormd, het maaisel een paar dagen laten liggen zodat het zaad kan vallen en dan zeker afvoeren. 
  Wat je ziet als onkruid laat je natuurlijk beter niet tot bloei komen – wij hebben vorig jaar een zeis gekocht en ik doe 's zondags af en toe de ronde van de tuin, onthoofd alles waar ik niet van houd en laat het meestal gewoon liggen. Je put zo de brandnetels en distels uit.  Mijn rondes worden steeds korter… bijna jammer want ik begin er wel genoegen in te scheppen 🙂
  Klaprozen groeien trouwens alleen maar graag in vers omgewoelde grond- helaas.

  Like

 5. nowelja zegt:

  ik zou ook alles een keer laten opschieten, maaien en afvoeren en dat jaarlijks 2 keer herhalen (juni en september). plaggen is niet mogelijk, want dan ben je je zaad kwijt… bloemenweides vragen idd wel tijd. 

  Like

 6. sarah zegt:

  ah!  herkenbaar!  en niet in eigen tuin, maar op school…waar heel veel moeite werd gedaan voor een bloemenweide met duur, verantwoord bloemenzaad (je bent een steinerschool of je bent het niet, hé).  Netjes overal paaltjes met netten omdat we dachten dat de vogels zouden komen…en kijk, enkele maanden later hebben we een pracht van een onkruidweide…niet direct waar we op hoopten.
  Ik lees hier wel veel tegenstrijdige tips…hopelijk komt er nog een ultieme tip!

  Like

 7. vrouwtje gekruid zegt:

  Inderdaad, de topjes van de brandnetel blijven afdoen, op den duur blijven ze weg. En die topjes kun je trouwens nog gebruiken in de soep of puree.
  Brandnetels houden inderdaad niet van arme grond, maar hoe maak je natuurlijk je grond arm, dat is nog zo de vraag…

  Like

 8. wannes zegt:

  Er vallen eigenlijk weinig tips te geven. Uitzweten, met dat onkruid is het enige dat je kan doen. Niet bemesten (de grond verarmen, zoals hierboven al stond) en een paar jaar volhouden met die bloemenweide.a
  Wel een tip: éénjarige bloemenzaad mengen met doorgroeiende bloemen. Zo krijg je in principe het eerste jaar ook al wat te zien. 
  Maar ook hier is't niet evident: kilo's onkruid heb ik uit de bloemenweide (maar die is maar een tiental vierkante meter groot) gehaald, nu begint het er een klein beetje op te lijken (na twee jaar). Op de plekken waar ik 'begon' met de bloemenweide is't ook één grote onkruidweide.

  Like

 9. fleurfatale zegt:

  ik ken er natuurlijk niets van, maar wel dit: netels zijn de nestjes van vlinderrupsen, dus als ge de netels laat staan hebt ge ook veel vlinders in de zomer, daar doet ge het toch voor?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s