De uilen, deel 108: Zielig, maar gered!

Vanmorgen heel vroeg, rond een uur of 6 werden we gewekt door luid uilengekrijs. We zijn dat ondertussen wel al gewend, het geluid van die uilen. Maar als ze een abnormaal gekrijs laten horen, dan gaan we wel eens checken. Zoals vorige week toen Ronja achter een domme duif aansloop, en de steenuilen hem in bescherming namen door heel luid te roepen! De duif vloog op, en belandde naast de uil op de dakrand, wat een heel komisch zicht was. Ze bekeken elkaar een moment, waarop de uil moet bedacht hebben: "gij zijt wel een hele lelijke uil" en vlogen toen elk hun kant op.

Hun alarmsysteem werkt, dat is bewezen. Een paar dagen geleden werd ik ook 's morgens gewekt door hun kabaal en kon ik op het nippertje een uiltje uit de muil van Ronja redden. Het beestje keek mij eerst met hele grote ogen aan (ja, met z'n kop 180° gedraaid) en vloog toen weg. Makkelijk, zo'n reddingsactie.

 

En dus ook vanmorgen werd er weer luid gekrijst! Deze keer vonden we weer een steenuiltje in de muil van Ronja, helaas helemaal doorweekt en vol modder. Hij leefde nog, maar was zo koud als een ijsblokje en bewoog niet meer. Onder de warme kraan hebben we hem gewassen en met de haardroger laten opwarmen.

 

Hij woont nu in een kartonnen doos op de chauffage en krijgt kattenbrokken te eten. Verder is dat een heel braaf beestje, die zich gewillig een ring liet omdoen. Hij mag hier een paar dagen logeren, tot we denken dat hij sterk genoeg is om buiten te overleven.

 

 

(winand wil zelfs zijn croissant met hem delen)

Net als ik dit schrijf, hoor  ik weer een gekrijs. Maar niet uit de doos, het kwam van bovenin de keukengordijnen. Daar hing 'ons uiltje' gelijk een aapje half-ondersteboven. Ik heb hem dan maar uit de gordijn geplukt en buiten laten vliegen.  Ieder naar zijn eigen nest, oost west, thuis best. Mijn eigen grootste kuiken komt vanavond ook thuis na twee weken scoutskamp. Ik ga hem ook onder de warme kraan wassen, droogwrijven en aan mijn borst warmhouden tot hij weer kan piepen. Feestje!!!

16 gedachtes over “De uilen, deel 108: Zielig, maar gered!

 1. Martine D. zegt:

  Zo triestig kijken dat zo'n uiltje kan. De uiltjes hebben het getroffen met zo'n toffe familie zaols die van jou. Kan me voorstellen dat je ook heel blij bent dat je eigen uiltje naar huis komt, ik heb dat ook altijd. Oost west ,thuis best.
  Martine

  Like

 2. Whoppy zegt:

  Je hebt toch al ideetjes voor een volgende boek(enreeks)? De avonturen van Tante Hilde (in navolging van Tiny) met als titel: Tante Hilde en het zielige uiltje. Eerder verschenen: Tante Hilde en vuile Ronja, Tante Hilde en de weigerende overlock, Tante Hilde recyKleert, Tante Hilde…
  Als dit uitkomt, dan hangen we daarvoor een extra plank voor aan de muur!! Of ingesproken waarbij je kinderen zorgen voor de nodige achtergrondgeluiden… Oh ja!

  Like

 3. san zegt:

  jezesmina dat is schattig zeg!!! Heb hier ook een tijdje geleden een bosuil van de rand van de weg geplukt, er hing wat bloed aan z'n snaveltje en hij liet zich gewillig meevoeren, heb hem in'n doos op ons terras boven gezet en de volgende morgen was hij al weg. Een fijn gevoel, zo'n grote zachte bosuil tegen je aan houden, 't beestje was ook helemaal niet zenuwachtig of zo, waarschijnlijk van de slag. Soit de volgende dag kwam ik op m'n terras en hij vloog weg uit een grote haagbeuk die vlak bij ons huis staat, achterna gezeten door eksters. Heb een boon voor uiltjes. Er zitten ook steenuiltjes bij ons in de buurt maar we horen/zien ze maar met periodes. Gisteren een grote marterachtige gezien op onze oprit! Echt groot, vraag me af of't een steenmarter zou kunnen zijn. De buren hadden er twee gezien. Was er niet goed van  😉 Groetjes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s