Leeg veld – leeg hoofd

En dan komt eindelijk die tijd van het jaar waarin het veld en het hoofd van de boer leeggemaakt worden. Hou op deze éne dag, deze hoogdag vol stress, de klok en de zon in het oog! Wie krijgt als eerste de pikdorser op zijn veld?  Hoeveel karren worden er gevuld? Wie heeft de beste opbrengst? De tarwe wordt geoogst, en de hele familie, buren en vrienden staan paraat om dit veld-feest mee te maken. De kar is volgeladen met graan en met kinderen. Tot ver na middernacht wordt er af en aan gereden naar de molen.  Het summum van lang-opblijven, het echte zomerfeest voor mijn 11jarige zoon. Hij brak nogmaals zijn record: half 4!

En oh, de pret kon niet op, de dag nadien blééf het mooi weer! Binnenhalen dat stro! Het geronk van de machines blijft maar duren!

(de obligatoire vankleinnaargroot foto)

 

 

En dan is het avond en is het bijna stil. De machines zijn weg, het graan ruist niet meer. Het stro ligt in dikke balen opgestapeld. Alleen aan de randen blijven nog een paar sprieten staan, die oogsten we met de hand. Boeren zijn zuinige mensen, we oogsten uren aan een stuk, want dit is 'gratis opbrengst, aka voer voor de kippen'. Vijf paar kleine handjes doen ijverig mee, avondwerk impliceert lang opblijven en dus morrelt er niemand.

Al hadden we wel één pacha in ons midden:

 Maar we verliezen het kleine niet uit het oog, lopende over de stoppels komen we een kikker tegen. Mijn prinsessen redden hem uit dit dorre, desolate landschap en stellen hem voor aan de heren en mevrouwen schildpadden:

En zo zaten wij 's avonds gezellig rond de schildpaddenbak. Wij hebben geen circus, geen pretpark, geen kermis noch televisie van doen. Wij kijken naar de show van de kikker. Die eindigde met een finale hoge sprong, over de rand, zijn vrijheid terug tegemoet. Vaarwel kikker, slaapwel kindjes!

24 gedachtes over “Leeg veld – leeg hoofd

 1. hilde zegt:

  @Mme zsazsa: Deze tarwe is nu voedertarwe. Maar het zit eigenlijk zo: Er wordt ofwel baktarwe ofwel voedertarwe gezaaid. Veevoedertarwe kan nooit baktarwe worden, maar gezaaid baktarwe kan bij oogst wel veevoeder worden, het moet na oogst aan bepaalde voorwaarden voldoen om effectief baktarwe te zijn. Iets met eiwitten, en voedingsgehalte enzo… En de behandeling op het veld is 't schijnt ook anders, baktarwe moet aan nogal wat eisen voldoen om voor consumptie te dienen.

  Like

 2. micheline zegt:

  Dat zijn mijn mooie jeugdherinneringen….(Boudewijn  de Groot)  . Alleen weet ik niet meer wat er is gebeurd met de kleine kikker die ik lang braaf in mijn handen gehouden had.

  Like

 3. Frambooske zegt:

  Ah super!  Hier ook enkele dagen droog weer en de machines druk aan het werk op het land – zaterdag, zondag het maakt niet uit, grijpen die enkele dagen droog weer en het stof in de zon doen opstuiven!  En die van kleinnaargroot foto is prachtig!  

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s