Oogstfeest!

Vanaf ongeveer half juli tot half augustus, en als je pech hebt NOG langer, kunnen wij in feite geen gezinsactiviteiten plannen. Dan is de familie-agenda leeg, dan kunnen we ons niet present opgeven voor feestjes of andere bijeenkomsten. Vanaf half juli tot half augustus, dan moet je paraat staan voor de pikdorser. *zucht* Wat is het leven van een boerenvrouw toch hard *zucht*

Als eindelijk de hoogdag is aangebroken, ja, dan profiteer ik er ook van: dan nodig ik wat vriendinnen uit met kinderen en dan doen wij van aperitief drinken terwijl de mannen op het veld werken. En als de kinderen dan lang genoeg aan onze oren zagen (en onze fles bijna leeg is), dan geven we toe en lopen we hen achterna het veld op: er worden beurtrollen opgesteld wie mag meerijden in de pikdorser op het veld, of een ritje maakt met de traktor naar de molen.

Als de kar half gevuld is, sjotten we onze schoenen uit en nemen we een frisse duik in het graan:

Daarna verorberen we een halve meter pannekoeken:

Geen beter klimtuig dan een kar:

De dag nadien zet het feest zich voort:

Het stro wordt ingehaald:

(op zo een warme dagen doen we uiteraard aangepast schoeisel aan)

(en ik trok nog wel zo een ontzettend zot gezicht, spijtig dat je dat moet missen. Toch dankjewel Astertje voor deze familiefoto)

Enfin, op het einde van dit feest is de boer content, zijn vrouw ook, en zijn de kinderen vuil.

*oogst 2012*

*patattenoogst 2011*

*oogst 2010*

20 gedachtes over “Oogstfeest!

  1. Petra zegt:

    *zucht* Doet me denken aan vroeger, toen mijn vader angstig naar de lucht keek als het in juni dreigde te regenen. Slecht voor het hooi. Natuurlijk kon er vroeg of laat toch gehooid worden en 'hooimaal' worden gegeten: rijst met rozijnen, kaneel en bessensap. 

    Like

  2. ilse zegt:

    Herkenbaar, alleen was het hier het graan van boer nonkel Dirk en is na twee maand de middelste zoon nog helemaal vol van de rit die hij met de pikdorser mocht maken. Gelukkig was de pikdorser ook op tijd want diezelfde middelste zoon begon onze geplande reis al in vraag te stellen: "als de pikdorser nog niet geweest is als wel op vakantie vertrekken …". Gelukkig was alles perfect getimed en kregen we er op vakantie zomaar even 159 pikdorsers bovenop. Denemarken is nu helemaal toppie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s