Valsgespeeld of handgemaakt?

Voor sommigen is breien met de breimachine valsspelen. Te regelmatige steken, te snel, alsof je er geen moeite voor moet doen..Het is waar, met de breimachine heb ik amper 30 minuten nodig om een mouw te breien. Breimachinebreien is gewoon een ander soort handwerken, je kan het eigenlijk niet vergelijken met handbreien.  Het gaat zo snel dat je op voorhand goed moet weten wat je gaat maken, wanneer en hoeveel steken je moet minderen of meerderen, of je breit jezelf voorbij.

Ik heb eindelijk het goede model uitgevonden: Een aansluitende trui met ronde hals en raglanmouwen: De foutjes van de vorige trui zijn eruit!

Weet je nog, Kim, dat ik in op de rommelmarkt in Geel gele wol kocht. Voor amper €3 kocht ik 6 bolletjes prachtig blinkende gele wol. 6 x 50g is echt te weinig voor een trui voor mezelf, maar ik had toevallig van dezelfde soort wol een paar donkerblauwe en een lichtgrijze liggen.  En dus hup – de ponskaart voor patroonbreien werd in de machine geschoven – en het werd deze fijne combinatie.

De boordjes aan de hals en onderaan werden er met de hand aangezet, op rondbreinaalden, want mijn machine kan geen rechts-averechts.

En dan die driekwartmouwen…dat was uit schrik om niet toe te komen met de wol. Uiteraard heb ik nu nog een bolletje geel over. Maar niet getreurd, boerenvrouwen moeten toch de mouwen opstropen en met dat restje maak ik dan wel een snel sjaaltje ofzo.

 Ik ben er zelf zo content mee, het is helemaal zoals ik het in mijn hoofd had. Een meisjesdroom!

Helemaal perfect zal het worden als ik er met dit vliegtuigstofje een hemdje bij maak. Een stofje waar ik uiteraard te weinig van had, maar weerom niet getreurd. "Ons kent ons" in de naaiwereld: een mailtje naar Nele van Spiegelstiksels later en ik was een halve meter vliegtuigstofje rijker!

 

19 gedachtes over “Valsgespeeld of handgemaakt?

 1. la merlette blanche zegt:

  Ik ga mijn gedacht herzien, peisk. Want eigenlijk feitelijk: naaien doe ik ook met een machine en niet (altijd) met de hand, dus waarom zou breien met een machine dan valsspelerij of niet-handgemaakt zijn? Foeifoeifoei aan mezelf.

  En die halve mouwen, mooimooimooi!

  Like

 2. Liesbeth zegt:

  Ik dacht meteen hetzelfde: alsof naaien met de naaimachine geen handwerk zou zijn, enkel met de hand naaien??

  En wat een mooie trui is dat geworden zeg!  Moet wel een fantstisch gevoel zijn, om zo lekker warm gehouden te worden door je eigen creatie.

  Like

 3. hanne zegt:

  'k Ga binnenkort een voormiddagske op 't Metteke van Geel BV's spotten, denk ik. Maar 't is dikwijls de moeite om ne keer tot daar te gaan. Nu ik het resultaat van deze trui gezien heb, ga ik de volgende keer op de wol letten ipv op de stofjes.

  Like

 4. MultiVroon zegt:

  Super leuk geworden!!

  Ik dacht dat breien op een machine niet zoveel begeleiding kostte, een half uur voor een mouw vind ik toch wel veel! (Mijn gebrek aan kennis natuurlijk.) Dus ja: zeker handwerk 🙂

  Je kunt ook polswarmers breien van het geel, en op koude dagen die gewoon combineren met de trui?

  Like

 5. Eveline zegt:

  Niks valsspelen! Naar ik heb begrepen is het nog een hele klus om een mooi breisel uit de breimachine te halen. Het is niet dat je de machine aanzet en zelf wegloopt om vervolgens een half uur later je werk kant en klaar uit de machine te halen toch? 

  Vind je trui prachtig! En het idee om er polswarmers bij te maken erg slim…

  Like

 6. Micheline zegt:

  Ge kunt ook zeggen dat die mouwen zo moeten, het is mode om met kleurvlakken te werken. Machinebreien is inderdaad niet zo vanzelfsprekend. Maar ge ziet, de aanhouder wint : goed gelukt !

  Like

 7. nobutterfly zegt:

  Het was ook mijn eerste reactie, zo met een breimachine is toch niet echt. Maar jouw vorige post is wel blijven hangen en als ik zie hoe snel je resultaat hebt ben ik toch wel een beetje jaloers en moet ik mezelf er aan herinneren dat ik het niet voor de snelheid doe, maar voor de rust die het me brengt. Mooi! En gelijk hoe is een trui met de breimachine nog stukken origineler dan zo eentje uit de winkel in wat ze wol durven noemen. 

  Like

 8. Whoppy zegt:

  Schoon! Echt schoon! En origineel! Dat geel past bij u. Dat lichtblauw niet? 😉

  Korte mouwen, dat is zo IN. Zet knopen op die mouwen. En dan brei je onderarmen met knoopsgaten in. Afhankelijk van het seizoen (of als je een lelijk bloesje aanhebt, al kan ik me dat bij u in de verste verte niet inbeelden) kan je dan buitenkomen met warme onderarmen. 

  Al zou ik armwarmers niet dragen als je dat vliegtuigbloesje aanhebt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s