Broodzak

Dit moet één van de eenvoudigste naaiwerkjes ooit zijn: een broodzak uit een oversized keukenhanddoek: Ik vouwde de keukenhanddoek dubbel – stikte de onder-en zijkant dicht -stikte een tunnel bovenaan en reeg er een koord door. Klaar.  Ik was van plan om met kruisjessteek er in't groot "BROOD" op te borduren, maar deed het uiteindelijk rap-rap met de naaimachine (zelden heb ik zo lelijk geschreven).  tipje: Als je van plan bent om mij na te doen, zet dan de letters onderaan, want als de zak ophangt kan je het niet meer lezen. 

En ons brood, dat is zo heerlijk lekker. Vraag maar aan al wie hier al mee is blijven eten. Vraag maar aan mijn zonen en dochters die brood verkiezen boven een warme maaltijd.  Sinds een heel aantal jaren bak ik zelf brood met meel van onze eigen akker. Aanvankelijk met een broodmachine (zoiets dat mengt, wacht en bakt terwijl het veel energie zuipt en je een sponzen brood schenkt). Toen die het begaf omdat ik twee broden per dag nodig had, deed ik het deeg met de keukenrobot en bakte in de oven. Maar toen die ook finaal de geest gaf, moest ik met mijn blote pollen aan de slag. En weet je wat: ik vind dat leuk! Niets beters om 's avonds de dag in mijn hoofd te overlopen terwijl mijn handen het werk doen.  Ik kneed en trek en doe mijn fitness in de keuken. Aaaahh, dat moet zoals hardlopen zijn, ik krijg daar een kick van. (euh, ik weet eigenlijk niet waarover ik praat, ik heb nog nooit hardgelopen..)  En soms zitten er nog stukjes stro in het meel. Die gaan gewoon mee in het brood: vezels zijn goed voor de vertering!

 

13 gedachtes over “Broodzak

 1. Karin zegt:

  Leuk ideetje, die zak! Hier hebben we een broodtrommel, maar zo'n zak vind ik eigenlijk veel gezelliger staan πŸ™‚

  Wij maken ook ons eigen brood. Ook twee per dag. Maar wij maken lui brood. Van het soort dat je alleen hoeft te roeren en niet hoeft te kneden. Ik zou het haast zonde gaan vinden als ik lees wat een kick jij krijgt van het kneden. En de workout niet te vergeten! Als ik niet zo lui was zou ik haast overstappen πŸ˜‰

  Like

 2. Wiete zegt:

  Zelf brood bakken was een van mijn voornemens dit jaar, alleen lukt het mij voorlopig nog niet zo goed. Elk recept lijkt iets anders te zeggen.

  Welk recept gebruik jij?

  Like

 3. hilde zegt:

  Ik doe 400g witte bloem-300g bruin meel (deze verhouding werkt het beste voor ons eigen grof gemalen meel-totaal dus 700g) – 730ml water- 1, 5tl zout -1, 5tl korrelgist

  Like

 4. Saartje zegt:

  Leuk! MIsschien domme vraag, maar kan je er ook brood van bij de bakker goed in bewaren? Ik bedoel dus 'vooraf gesneden brood'? Want wij bakken ons brood (nog) niet zelf… 

  Like

 5. tantehilde zegt:

  @Saartje: Ook de enkele sneden brood die we teveel afgesneden hebben gaan in de broodzak. Die drogen altijd wel een beetje uit, maar dan toasten we die. Ik heb geen gedacht van brood vd bakker of dat goed gewaard in een stoffen zak, maar je kan het eens testen he? Neem dan je stoffen zak mee naar de bakker om het brood er dadelijk in te laten stoppen of je zit nog met een overschot aan papieren/plastic zakken!

  Like

 6. mie zegt:

  Ik bak sinds half januari ook al mijn brood zelf (incl. handmatig kneden).
  Elk zelfgebakken brood dat ik open snijd voelt als het uitpakken van een cadeautje.

  Like

 7. Lies zegt:

  Ach ja en stoffen zakken kan je echt wel meenemen naar de bakker! Je kan je brood dan best ongesneden kopen en thuis zelf je brood snijden, dan blijft het langer vers. In Zwitserland is het een gewoonte om met je eigen stoffen broodzak naar de bakker of de supermarkt te gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s