– Breien: Babybroekje (3md)

Dit is de simpelste werkbeschrijving voor een broekje voor een baby van 3 maanden. Het is een erg eenvoudig patroon, gebreid in ribbelsteek (dat is álle steken rechts breien) en boordsteek (1r 1av telkens herhalen).

babybroekje breien voorkant babybroekje breien achterkant

Ik heb lichtgroen en donkergroen willekeurig afgewisseld, let daarbij op dat je het linker-en rechterpijpje, de voor-en de achterkant telkens hetzelfde breit. Voor dit broekje heb ik ongeveer 2 bollen van 50g gebruikt (ik weet het niet precies, want het waren allerlei restjes)

Voorkant:
30 steken opzetten en 4 naalden boordsteek breien. Brei nu verder in ribbelsteek tot ongeveer 18cm en leg het even opzij. Brei het tweede pijpje identiek.
Zet de 2 pijpjes nu op 1 naald en brei over alle 60 steken verder in ribbelsteek. Op 34cm hoogte brei je verder in boordsteek. Na 4cm boordsteek soepel afzetten (let bij het afzetten dat je ook afwisselend de steken links en rechts blijft breien). De voorkant is nu klaar.

Achterkant:
30 steken opzetten en 4 naalden boordsteek breien. Brei verder in ribbelsteek tot ongeveer 18cm en leg het even opzij. Brei het tweede pijpje identiek.
Zet de 2 pijpjes op 1 naald en brei over de 60 steken verder in ribbelsteek. Tot zover identiek als de voorkant. Maar nu gaan we wat meerderen zodat het broekje goed rond een dikke luier past.
In elke 4e naald moet je 3 meerderingen verdelen (2 steken rechts breien uit 1 steek). Doe dit 3 keer tot je in totaal 72 steken hebt staan. Brei deze 72 steken verder tot een hoogte van 28cm. Minder dan 3 steken verdeeld over je naald door 2 steken samen te breien. Doe dit elke 4e naald en in totaal 3 keer tot je weer 60 steken overhoudt. Op 34cm hoogte brei je verder in boordsteek en kant af na 4cm boordsteek.

Bretellen:
9 steken opzetten en brei 28cm in boordsteek en zet af (of meet hoe lang ze voor jouw baby moeten zijn) . Brei de 2e bretel uiteraard identiek.

Naai de broek in elkaar en naai de bretellen vast. Vooraan op de bretellen heb ik nog een dikke knoop genaaid. (Je schuift de bretellen gewoon over de schoudertjes, geen knoopsgaten of elastiek nodig).

25 gedachtes over “– Breien: Babybroekje (3md)

 1. meisjesmama zegt:

  Oh ik wil ook zo’n gebreid broekje voor mijn zoon! Misschien wil ik het zelfs wel zelf proberen maar als hij drie maand gaat zijn is het zomer. Ik ken echt niks van breien Hilde, maar is dit patroon aan te passen naar een groter maatje? Hij wordt geboren in maart-april, dus ik gok op 68-74?

  Like

 2. hilde zegt:

  @meisjesmama: Om het groter te maken is het denk ik voldoende om de benen langer te maken en eventueel het lijfstuk ook. Ik denk niet dat je verder heel veel aanpassingen moet doen, omdat zo een gebreid broekje wel rekbaar is. Tenzij je een héle dikke baby hebt natuurlijk 😉

  Like

 3. meisjesmama zegt:

  Oh jeuj! Ik heb al twee pijpjes op 1 naald staan! Heb wel eerst keiveel moeten leren op youtube, duzend keer alles aftrekken, besluiten dat de kleur toch niet dat was en weeral duzend keer opnieuw beginnen omdat ik niet meer wist hoe ik averechts moet breien.
  Dat gaat zo schoon zijn 🙂

  Like

 4. hilde zegt:

  @litlle wing: Ik heb het broekje niet hier liggen. Ik schat ongeveer 20-22cm ? Ik had het met naalden 3 gebreid. Als je met naalden 6 breit, is je wol ook heel dik veronderstel ik? Dan zou je best even een proeflapje breien, bijvoorbeeld 15st opzetten en berekenen hoeveel steken je nodig hebt voor 22cm. Dat doe je met de regel van 3: 15st=15cm (ik veronderstel maar wat he), dus 22cm= 22st. Snap je?

  Like

 5. Rianne Gielen zegt:

  Ik ben hem aan het maken in het blauw.

  Ik heb een minion mutsje gehaakt en maak er dit broekje in het blauw bij en nog een geel truitje. 

  Zo wordt het een heel Minionsetje voor de a.s. baby van mijn zoon en schoondochter die Miniongek zijn.

  Like

 6. Loes zegt:

  Hallo hild, ik ben dit broekjje aant breien voor kleinzoon, gebruik wol met naald 4 maar het wordt zo een brede pijp, heb je voor mij de breedtematen van dit broekje, ik denk dat ik misschien minder steken moet opzetten??
  Ik hoor het graag
  Groetjes loes

  Like

  • tantehildebe zegt:

   Dag Loes, mijn zoontje is ondertussen 8 jaar en het broekje is lang doorgegeven…ik kan het niet meer nameten. Minder steken opzetten, en eventueel met dunnere naalden werken.

   Like

 7. bewuster leven zegt:

  heb je toevallig ook maten in cm, ik brei namelijk niet maar haak en ben op zoek naar doorsnee maat van de beetjes en de lengte van de beentjes en de doorsnede van de rompmaat en de lengte van kruis naar romp. in maat 50/56 of andere maten mag ook voor als de kleine uit de ene gegroeid is

  Like

 8. Lana zegt:

  Hallo,
  Ik zou zo graag een foto willen sturen van mijn versie van het babybroekje (volgens breipatroon van hier gemaakt). Ontzettend dank voor het patroon! Mijn zoontje is inmiddels al bijna 6 maanden, maar het is nu pas af… gelukkig past hij het nog net 😉
  Vriendelijke groet,
  Lana

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s