– Breien: poppenjasje

 

 

 Dit poppenjasje past perfect voor een tantehilde-pop.  Dat wil niet zeggen dat je het niet kan proberen voor een andere pop. Proberen mag altijd, maar ik kan niet garanderen dat het mooi zal passen. Dat komt omdat tantehilde-poppen dan wel schattig en mooi zijn, maar ze zijn niet anatomisch correct. Hun lijf zonder schouders en hun brede nek vereisen een aangepast jassen-patroon. Vandaar dus.

Het jasje is in één stuk gebreid. Je hebt nodig: een restje wol (een halve bol kom je mee toe), breinaalden nr 3 en een knoop.

Je begint bij het rugpand: zet 40st op. Brei 20nld. (je kiest zelf: tricotst, ribbelst, ajour- of een ander patroon).  Zet dan voor de mouwen aan weerszijden 20st bij op. Brei 5cm. Zet dan de middelste 32 st af en brei linker en rechterkant apart verder. Brei 3nld. Nu heb je het hele rugpand al klaar, maar je breit gewoon verder door. Voor de voorpanden zet je 18st bij op.  Maak een knoopsgat als volgt: brei 2st, zet 2st af en brei tot einde vd naald. In de volgende nld brei je tot de laatste 2st, zet 2st bij op en brei de laatste 2st. Brei tot de rugzijde en voorzijde van je mouwen even lang zijn. Zet dan aan weerszijden de 20st van de mouwen weer af en brei de voorpanden tot ze even lang zijn als het rugpand.

Deze foto is van een ander truitje, maar het principe van in één stuk te breien is hetzelfde:

Voor de kraag heb ik rond de halsopening ongeveer 65st opgenomen en een aantal naalden ribbelst gebreid. Op het einde van elke 2e nld moet je een st meerderen. Zet los af.

Naai de zijnaden en aansluitend de mouwnaden en zet de knoop aan.

5 gedachtes over “– Breien: poppenjasje

 1. Hannie zegt:

  Bedankt voor de beschrijving, Hilde, zo lief van jou om voor ons zo je best te doen. Nu ben ik absoluut geen breister maar mocht ik nog ‘ns moed vatten dan weet ik waar het patroontje staat.
  Groetjes, Hannie

  Like

 2. vee zegt:

  ja, gij hebt uw plaatske in den handwerkhemel al verdiend zenne (voor veeeeeeel later bedoel ikhoor! )
  merciekes! ik had een patroon van phildar, dat ook min of meer past
  dat van arne en carlos lukt ook wel, maar gaat niet echt toe
  nu ga ik dit eens proberen zie!
  en ons moemoe ook aan het werk zetten
  dikke merci!

  Like

 3. lut van buynder zegt:

  wij vertrekken volgende week voor een midweek fietsen (als het weer het toelaat) en anders worden het mooie wandelingen in de sneeuw. Mijn naaimachine blijft wel thuis . Maarik ga wel breiwol en pennen meenemen om een reeksje (+variaties)  van dit modelletje te breien. Zij worden een deel van het verjaardagsgschenk voor onss jongste klienkind Adinda. Ze wodt 2 en is ganse dagen aan het moederen over haar poppen

  Like

 4. Lucretia zegt:

  Hallo Tante Hilde :-),

  Een avondje breien en het poppentruitje is bijna klaar! Heel simpel en het is mooi geworden!

  Vorige week met m'n dochter en 2 kleindochtertjes (9 en bijna 7) elk een pop gemaakt! Het meisje van 9 deed dat bijna helemaal alleen !! en het meisje van 7 deed de armpjes en beentjes helemaal alleen. Ook het aftekenen èn het stikken op de naaimachine. Eerst op proeflapje recht leren stikken natuurlijk en dan 'bochtjes' leren maken. Wat een ervaring èn het eindresultaat mocht er zijn.

  Groetjes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s