– Naaien: het omkeerbare kleed

Nodig: patroon van een eenvoudig kinderkleedje (bestaande uit: voorpand en een rugpand in 2 delen). Heb je dat niet, dan kan je dat heel makkelijk zelf tekenen: Teken een rechte lijn op je papier. Neem een goed passend t-shirt en vouw het dubbel. Leg de vouw tegen de lijn en teken de halve t-shirt over (zonder de mouwen dus). De middenachterlijn blijft een rechte lijn, de zijlijn teken je iets wijder uit vanaf de taille en zolang als je het kleed wil hebben. Het voor pand teken je identiek, maar maak de halsuitsnijding een cm of 2 dieper. Voila, je patroon is al klaar.

 
1. Knippen: Vouw de stof dubbel en leg het voorpand tegen de stofvouw. Het rugpand is in 2 delen en moet dus niet tegen de stofvouw liggen. Knip de patroondelen met 1cm naad uit de binnen- én de buitenstof. Naai eventuele bandjes, zakjes, strikjes, …nú op de panden.

2. Leg de goede kanten van het buitenkleed op elkaar en stik de schoudernaden. Doe hetzelfde voor het binnenkleed.

3. Leg het buitenkleed en het binnenkleed met de goede kanten op elkaar (zorg dat de schoudernaden netjes op elkaar liggen) en stik de armsgaten en de halsuitsnijding. Geef kleine knipjes in de rondingen of knip de naad kort af.

 

4. Maak 2 striklinten en speld ze tussen binnen-en buitenkleed van beide rugpanden. Stik 18cm van de beide rugpanden naar beneden. Het is belangrijk dat je beide kanten even ver stikt!.

5. Keer nu het kleed naar de goede kant door de rugpanden helemaal door de schouders te halen.  Kijk maar op de foto’s hoe je dat doet.  Als je het gekeerd hebt, is het een goed idee om het hele zaakje even te strijken zodat de naden mooi plat liggen.

6. Leg de zijnaden van het binnenkleed op elkaar en begin vanaf de onderrand te stikken tot aan de okselnaad, en verder door over de zijnaad van het buitenkleed.  Let wel op: in één van de zijnaden moet je een opening laten van 15cm.

 

7. Voor de middenachternaad te sluiten leg je ook weer de goede kanten van de buitenstof op elkaar en stikt tot een paar mm onder de rugopening (die 18cm van de rugpanden die je eerder hebt moeten stikken he). Voor het binnenkleed doe je hetzelfde. (Dus niet in één keer doorstikken zoals bij de zijnaden dus).

8. Enkel de onderrand van je kleed moet nu nog dicht. Plooi de onderrand van het buitenkleed en de onderrand van het binnenkleed op 1cm naar binnen(zoals je op de foto ziet) en hou het even vast met je linkerhand. Met je rechterhand ga je in de opening in de zijnaad en neem je die cm vast en trekt het door de opening naar buiten. Zet een speld erop en speld de hele onderrand verder op elkaar. Stikken en terug door de opening naar binnen proppen.

(tip: zo maak ik ook de voering van mouwen in een jasje!)

Voila, je kleed is volledig omkeerbaar, er rest je enkel die 15cm dicht te naaien. Het spijt me erg, maar dat is met de hand te doen en als je dat onzichtbaar wil doen, doe je dat zo.

Tip: je kan de sluiting met het strikje ook aan de voorkant van je kleed maken, dat ziet er dan zo uit:µ

31 gedachtes over “– Naaien: het omkeerbare kleed

 1. prutsen zegt:

  Bedankt voor deze duidelijke uitleg. Ik ga seffens beginnen aan het verjaardagskleedje van Kleine Pruts en de bedoeling is om er een omkeerbaar kleedje van te maken. ‘k Kan het dus direct in de praktijk gaan toepassen 😉

  Like

 2. sofie zegt:

  heb als compleet onervaren naaister een heel leuk jurkje gemaakt adhv deze uitleg, veel dank (en chapeau voor de duidelijke uitleg) !! nu wachten op de geboorte om te kijken of het past…

  Like

 3. Carla zegt:

  Tante Hilde, je bent een genie ! Ik heb vandaag mijn eerste jurk genaaid door jouw uitleg te volgen. Het resultaat is duidelijk een eerstelingske met beginnersbroddelkes, maar desalniettemin draagbaar. Dochter is in de wolken!
  Dank je wel voor de duidelijke uitleg !

  Like

 4. Kelly zegt:

  Geweldig vind ik dit! Ik moest het 3 keer lezen maar ik begrijp het eindelijk! En het wordt waarschijnlijk nog duidelijker als je ermee bezig bent! Dit wordt een Kerstkado project voor het metekindje! Dit moet ik gauw aan mijn eigen Tante Hilde (dankzij haar zit ik te naaien) laten zien! En de onzichtbare naad! Wat een aha-erlebnis! Jarenlang verkondig ik dat ik niet met de hand kan naaien, en kijk nu: de onzichtbare naad = een matrashechting, want hechten kan ik wonderbaarlijk genoeg dan weer wel! Dank u Tante Hilde!

  Like

 5. marlous zegt:

  Geweldig…ik zit sinds kort op een naaicursus en die mevrouw kon me niet vertellen hoe je [mijn fantasie] van binnen een ander kleur stofje als van buiten maar wel mooi afgewerkt krijgt.
  Dus ik dank u! want met deze uitleg is het gelukt…ben er super blij mee.

  Like

 6. Myriam zegt:

  Na een grondige studie (ik ben een beginneling) stap voor stap de beschrijving gevolgd en het resultaat:
  FANTASTISCH!!! dank je wel Tante Hilde 🙂

  Like

 7. Nathalie zegt:

  Ik ben een beginner en ik wou dit proberen met een rits. Maar ik snap niet hoe je dat dan moet gefiksen. Ik heb de rits aan één kant vastgemaakt tussen de binnen- en buiten stof: binnentebuiten; stofjes aan beide kanten op de rits, stikken weer omdraaien: Joepie gelukt! Maar hoe krijg ik dat nu aan de andere kant gefikst?

  Ik probeer dit te doen met een rits die onderaan aan elkaar vast zit… Heb ik gewoon de verkeerde soort rits gekocht? Want je kan toch niet de ene kant binnenstebuiten draaien en dan de andere kant daar goed aanstikken?

  Alle hulp is hier welkom 🙂

  Like

 8. hilde zegt:

  beste,
  Deze methode is alleen geschikt als er één pand helemaal open is. Die
  open kant kan je nadien nog dichtmaken, maar met een rits die onderaan
  dicht is, lukt deze methode niet.

  Ofwel moet je het kleed helemaal maken: schouders stikken – panden op
  elkaar leggen en hals en armsgaten stikken stikken –  keren door de
  schouderopeningen – en dan de rits tussen de 2 panden leggen, waarbij
  je de naad 1cm naar binnenplooit en de rits aan de buitenkant ertussen
  stikt. Zo blijf je dus wel het stiksel zien waarmee je de rits
  vastzet. Dat is dan volgens mij de enige mogelijke methode om met een
  gesloten rits te werken…

  groetjes

  Like

 9. Renate zegt:

  Klopt het dat er andere foto’s tussen staan? Zou graag dit stappenplan volgen maar raak wat in de war van de foto’s met breinaalden en een pop in een mandje

  Like

  • tantehildebe zegt:

   De site heeft wat problemen met het overzetten naar een nieuwe server. Ik heb de post aangepast, maar er ontbreken wat foto’s vrees ik..die vind ik niet meer terug…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s