– Breien: kabelpulletje voor baby (9md)

Dit pulletje is gebaseerd op het ‘First size matinee jacket’. Het model is zeer eenvoudig en in één stuk gebreid (op het kraagje na). 

Ik heb na heel wat berekeningen en proeflapjes hetzelfde met kabels gebreid en heb het hier neergeschreven zodat iedereen het kan. Kabels breien is niet moeilijk. Dat doe je zo *klik*. 

maat: 9-12maanden (breedte 21cm, schouderlengte: 29cm, mouwlengte: 18cm) 

nodig:  nld nr 3, ongeveer 150g wol (ik heb Sierra Andina van Adriafil gebruikt (100% alpaca), gekocht in Veritas).

Rugpand:

68 steken opzetten en 6 naalden ribbelsteek breien.

Daarna in kabelpatroon verderbreien als volgt:

naald 1: 4st av  *2r, 8av, 2r, 4av** herhaal van * tot **

naald 2: 4st r *2av, 8r, 2av, 4r** herhaal van * tot **

naald 3 zoals naald 1

naald 4: 4st r, *2av, 4st op de hulpnaald vóór het werk zetten, 4st r breien, en daarna de 4 st van de hulpnaald rechts breien, 2av, 2st op de hulpnaald vóór het werk zetten, 2st r breien, en daarna de 2st van de hulpnaald rechts breien** herhaal van * tot ** eindigen met 4st r.

naald 5, 6 en 7 zoals naald 1 en 2

naald 8: 4st r *2av, 8r, 2av, 2st op de hulpnaald vóór het werk zetten, 2st r breien, en daarna de 2st van de hulpnaald r breien** herhaal van * tot ** eindigen met 4st r.

Herhaal naald 5 tot 8 in totaal 3 keer en brei dan opnieuw vanaf naald 1.

mouwen

Na een totaal van 70 naalden 48st bij opzetten voor de rechtermouw (goede kant van het werk naar je toegericht). Brei steeds verder in kabelpatroon en zet voor de linkermouw ook 48st bij op.

halsuitsnijding:

Brei 24 naalden. In de 25e nld: zet de middelste 28st af en brei verder over 1 helft. Na 6 naalden: zet 18st bij op voor het voorpand. Maar let op: brei de eerste 6 st aan middenvoor altijd rechts (=ribbelst). Na een totaal van 52nlden aan de mouwkant: 48st weer afzetten. Brei verder over het L voorpand tot het even lang is als het rugpand tot aan de boord. Brei nog 6nld ribbelst en kant af.

Brei de 2e mouw identiek en let ook op de 6st ribbelst aan middenvoor. Maak tegelijk koopsgaten in elke 16e nld als volt-gt: brei tot de laatste 4st, zet 2st af, brei de laatste 2st. in de volgende nld moet je 2st r breien, 2st bij opzetten en de nld verderbreien.

Voor het kraagje neem je aan de halskant 57 st op en brei 3nld in ribbelst. volgende nld: 1st r, meerder 1st in de volgende st, brei tot de 3 laatste st, meerder 1st in de volgende st, 2st r. Meerder nog 5 keer in elke 2e nld tot er 69st zijn. brei 2 nld ribbelst en kant af.

De zijnaad en mouwnaad sluiten en knoopjes aanzetten en klaar. (Indien de mouwen te kort zijn, kan je altijd nog met de rondbreinaalden 28st opnemen langs de pols en een paar naalden ribbelst breien)

Het is niet onwaarschijnlijk dat er toch ergens een foutje in de beschrijving gelopen is. Merk je zoiets op, laat het me dan weten, dan kan ik het aanpassen!

6 gedachtes over “– Breien: kabelpulletje voor baby (9md)

 1. vanessa zegt:

  heykes, deze wil ik echt eens uitproberen, kan je er nog eens bij vermelden welke naalden, welke wol en de hoeveelheid wol je ervoor gebruikt hebt? Of lees ik daar nu over?, THANKS!! GREAT TUTORIAL!!

  Like

 2. Door zegt:

  Beste tante Hilde, bedankt voor dit superpatroon, het is erg simpel als je eenmaal bent begonnen. Misschien blijf ik wel gewoon in het patroon doorbreien tot iets meer dan een meter, voor een geweldige sjaal! 1 kleine toevoeging: aan het einde van naald 4 en naald 8: eindigen met 4 st.r.
  groetjes, Door

  Like

 3. anneleen zegt:

  Beste Hilde, de afmetingen die je opgeeft (21 cm breed), is dat de rugbreedte onderaan het werk? Is dit niet veel te klein voor 9-12 maand? ofwel heb ik een dikkertje in huis ;-)…. dat kan ook natuurlijk.

  alvast bedankt!! groetjes, Anneleen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s