– Patroontekenen: rok op maat

Je neemt eerst deze maten: (ik zet fictieve maten ernaast om de berekeningen duidelijk te maken)

 1. de taille-omtrek: 74cm
 2. de heupomtrek (die meet je op het breedste punt van je billen): 94cm
 3. de lengte van de rok: 62cm

Het patroon dat ik teken is een half rokpatroon en moet je dus bij het knippen van de stof op de stofvouw leggen. Voor en achterkant worden samen getekend, maar bij het knippen van de stof moet je de nepen anders aanduiden, je zal wel zien hoe dat in zijn werk gaat.

Je begint met het tekenen van een rechthoek: de breedte is gelijk aan de heupomtrek delen door 4, dus 94 : 4= 23,5cm. De linkse lijn is de middenvoor én tegelijk de middenachterlijn. Teken de bovenlijn 1cm lager aan de middenlijn dan de zijnaad.

Het verschil tussen de heupomtrek en de taille-omtrek moet je verdelen over de zijnaden en de nepen. Je berekent eerst het verschil: 94-74= 20cm. De helft neem je weg aan de zijnaad, de andere helft over 2nepen voor en 2nepen achter. 20:2= 10cm. Om de zijnaad te tekenen neem je dus die 10cm en deelt die door 4= 2,5cm. Je tekent in een vloeiende lijn tot op ongeveer 20cm naar beneden.

De andere 10cm moet over de nepen van het voor- en rugpand verdelen. Voor het rugpand 2/3 en voor het voorpand 1/3. Dus 6,6cm voor de rug en 3,4 voor het voorpand. Omdat we de helft van een rok tekenen moet je die 6,6 en 3,4 nog eens door twee delen: dus een neep van 3,3cm voor het rugpand en een neep van 1,7 voor het voorpand. Je tekent de neep door een lijn evenwijdig aan de zijnaad te tekenen op 7cm van die zijnaad. De lijn moet ongeveer 12cm lang zijn. Voor het rugpand neem je aan weerzijden van die lijn de helft van 3,3cm weg en voor het voorpand aan weerszijden van die lijn de helft van 1,7cm. Je tekent schuine lijnen die licht afgerond naar beneden lopen (zie comment van katrien hieronder) en de nepen zijn klaar.

En daarmee is ook je hele patroon klaar.

Je kan met dit patroon een rechte kokerrok maken, dan leg je de middenachterlijn niet op de stofvouw, maar maakt daar een naad en zet daar de rits in, en maakt onderaan een split, anders wordt de rok te smal om te kunnen lopen.

Je kan een A-lijn rok maken, dan teken je de zijnaden wijder uit. Je kan kiezen of je de rits in de zijnaad zet of op middenachter.

(echt sorry voor de slechte tekeningen, maar ik ben echt te lui om het netjes uit te tekenen, en daarbij: ik vond die schetsen van mijn dochter zo schattig)

update: bij Mme Zsazsa een professionele uitleg

8 gedachtes over “– Patroontekenen: rok op maat

 1. ellen zegt:

  oef oef oef… gelukt! Het patroon tekenen voelde een beetje als een Chinese puzzel in mekaar zetten, maar achteraf gezien is het echt heel goed uitgelegd 😉

  Bedankt!
  LL

  Like

 2. Evi zegt:

  Van welke soort stof maak je deze rok het best? Niet dat ik me er al aan ga wagen. Ik ben pas begonnen met mijn naailes en heb nog geen naaimachine aangeraakt, maar van zodra ik dat wat in de vingers heb, ga ik dit toch proberen!

  Like

 3. jacqueline zegt:

  dank je voor de uitleg, ik heb dat over50 jaar allemaal geleerd ,maar ben het nu vergeten nu kijk ik naar mijn gemak en koop ik burdapatroen, maar nu met dit te lezen komt het alleùmaal stilaan terug

  Like

 4. jose zegt:

  oef eindelijk een site die een echt basispatroon geeft zonder veel blabla. Elke site afgezocht steeds uiteindelijk betalen of terug naar school. Moet eigenlijk voor mij maar opgefrist worden want heb dit ooit geleerd. In ieder geval hartelijk dank.

  Like

 5. isabelle zegt:

  Hallo , ik ben al een hele tijd op zoek naar een goede maar niet te dure naaimachine, ik kan naaien en heb er een gehad, maar nu ze stuk is zou ik een nieuwe willen aankopen , maar weet niet welke naaimachine of prijsklasse. Ik naai veel voor mijn dochtertjes , jurken , manteltjes , wollen rokjes voor mijzelf , kledij repareren van mijn echtgenoot , eens een gordijntje of kussen durven naaien , kortom hobby , … maar welke naaimachine is daat sterk genoeg voor met een democratische prijs , hopelijk kan er mij iemand helpen ,dank u

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s