– Patroontekenen: eenvoudige stretchjurk.

 

Deze meisjesjurk is gemaakt op basis van een goed passend t-shirt (zo eentje waarvan je vindt: die zit echt goed op haar schouders, niet te breed, niet te smal). Ik heb geen foto’s gemaakt van het maken van het patroon of kleed. Ik hoop dus dat het wat duidelijk is met deze tekening en de uitleg erbij.

(voor alle duidelijkheid: gekleurd met bloemetjes is de goede kant van de stof, wit is de binnenkant van de stof, zwarte stippellijnen zijn stiklijnen)

Je vouwt het t-shirt op de middenvoorlijn dubbel en legt het zo op je tekenpapier. Teken deze halve t-shirt netjes over. Verleng nu het patroon zo lang als je het jurkje wil hebben (en let erop dat je ter hoogte van de heupen ietsje breder uitgaat).

Knip de mouwen redelijk kort af. Knip ook de halsopening groter uit. (let op vooraan dieper uitgesneden dan aan de rug)

Stik nu de schoudernaden en de zijnaden.

Meet nu de halsuitsnijding (bij mij: 58cm). Knip voor het kraagje een reep stof van deze lengte (hier dus de 58cm lang) en 8cm breed (geen naadwaarde nodig, het moet net dat ietsje smaller zijn dan de halsuitsnijding).

Stik de korte kanten op elkaar zodat je een ‘cirkel’ hebt.

Stik deze kraag dubbelgevouwen op de halslijn. Let erop dat je het mooi evenredig verdeelt: maak een aanduiding (speldjes of met stift) op de kraag én op de halslijn van middenvoor en middenachter en zorg dat die punten dan overeen komen bij het vaststikken.

Enkel nog de mouwen en zoom afwerken.

En tenslotte heb ik nog een rekbare biaislint (dat oranje op de foto) op het kraagstiksel gezet, gewoon omdat het echt heeel lelijk gestikt was, oepsie…

3 gedachtes over “– Patroontekenen: eenvoudige stretchjurk.

  1. Mtje zegt:

    Heel schoon kleedje zeg! Mag ik vragen welk soort stofje dit is? Lijkt mij "zware" tricot (ideaal voor winter-garderobe), maar ken de naam niet..
     Alvast merci

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s