– Naaien: smockjurk op maat

Een smockjurk op maat, zonder patroon! Geen schets, potlood of papier nodig. 4kopspelden en een goede stofschaar volstaan voor dit ‘patroon’. 

 

tip: mijn lap stof was slechts 120cm breed. Als je stof van 140 of 150cm breedte gebruikt, knip dan eerst een cm of 20 eraf, of je jurk wordt te breed.

Je zet het meisje voor wie je’t wil maken boven op de tafel en je houdt de lap stof voor haar. De lap steekt ongeveer 15cm boven haar schouders uit. De eerste kopspeld steek je in de lap stof ter hoogte van de schouters, een tweede ter hoogte van de halsuitsnijding, een derde onder de arm en een laatste vierde zo lang als je de jurk wil hebben.

Je vouwt de stof nauwkeurig in vieren en begint te knippen:

-op de plaats van het onderste speldje knip jde de stof af: dit is de zoom.

-aan de kant van de ‘armsgaten’ : van in het midden bovenaan recht naar beneden met een ronding tot aan het derde speldje

-aan de kant van de halsuitsnijding, op ongeveer 6cm van de geknipte rechte lijn van daarnet, met een ronding tot aan het tweede speldje van de halsopening.

(het eerste speldje van de schouders is enkel om te weten hoe lang je de striklinten wil hebben, dat kan je gewoon weghalen als de stof geknipt is.)

Voila, het patroon is klaar en tegelijk is de stof geknipt. Is dat al geen tijdswinst?

Het stikken:

-de bovenrand van de jurk 2x omslaan en stikken: dus vanaf het armsgat, het striklint, de halsuitsnijding, weer een striklint tot aan het andere armsgat, en ook zo voor het rugpand. (als je slim bent geweest, zoals ik, dan is je jurk in 1 geheel en heb je dadelijk slechts 1 zijnaad te stikken)

-stik nu de zijnaad toe (eventueel ook locken of zigzag).

-maak nu ook de zoom onderaan, want nu moet je elastiek in je onderspoel doen voor het smocken: 5 lijntjes netjes onder elkaar, rondom rond ter hoogte van de borst en het kleed is klaar!

Een gedachte over “– Naaien: smockjurk op maat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s